23 Nisan 2010 Cuma

HASTALAR "DA VİNCİ"YE EMANET

Florence Nightingale Hastaneleri Üroloji Bölümü Şefi Prof. Dr. Ali Rıza Kural, ''Da Vinci'' robotuyla yapılan ameliyatların tıp alanında önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Sistemin hasta yönünden yararlarının tartışılmaz olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kural, bu teknolojiyi kullanarak yapılan ameliyatlarda hastaların, açık yapılan ameliyatlara göre normal yaşamına daha erken döndüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Kural, ''Türkiye'de 7 robot var. 2'si özel olmak üzere 4 hastane de sistemi ülkemize getirmek için çalışıyor'' dedi.

Türkiye'de, üroloji alanında, robotik cerrahi ameliyatların hastanelerinde başladığını dile getiren Prof. Dr. Kural, Florence Nightingale Hastaneleri grubunda 3 robot olduğunu, ikisinin de Gayrettepe şubesinde bulunduğunu ifade etti.

Son geliştirilen robotta bulunan 4 kolun hastanın karın bölgesinden vücuduna girerek hastalıklı bölgeyi bulduğunu söyleyen Prof. Dr. Kural, kolların ucundaki kameraların, yüksek çözünürlükte görüntüleri, konsola üç boyutlu naklettiğini ve bu şekilde sistemin konsoldaki kişi tarafından çalıştırıldığını aktardı.

Prof. Dr. Kural, robotla yapılan ameliyatlarda yara izi olmamasının açık ameliyata göre en büyük avantajı olduğunu, bu sayede aynı zamanda komplikasyonların da az yaşandığını ifade etti. Özellikle prostat ameliyatlarında hastaların en büyük korkusunun idrar kaçırma olduğuna dikkati çeken Kural, ancak robotik cerrahide bu konuda sonuçların daha ümit verici gözüktüğünü, ayrıca hastaların cinsel aktivitelerinde geri dönüşümün daha olumlu olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Kural, bir ameliyatın yaklaşık 20 bin dolara mal olduğunu bildirdi.

HABER X

0 yorum:

Yorum Gönder