26 Nisan 2010 Pazartesi

ANZAKLAR, ATALARINI 'ŞAFAK AYİNİ' İLE ANDI

Anzak Çıkarması'nın 95'inci yıldönümü, Çanakkale'deki Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, Arıburnu önündeki Anzak Koyu'nda Şafak Ayini ile anıldı. Şafak sökerken yapılan ayinde 7 bin Anzak torunu, savaş hayatını kaybeden ataları için dua etti.

Arıburnu önündeki Anzak Koyu'nda düzenlenen Şafak Ayini töreninde Türkiye'yi Çanakkale Vali Yardımcısı Ali Partal temsil ederken, törenlere, Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, Yeni Zelanda Başbakanı John Key'in yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üst düzey mensupları, gaziler, Avustralya ile Yeni Zelandalı askerler ve 7 bin Anzak torunu katıldı. Akşam saatlerinde Anzak Koyu'na gelen Anzak torunlarının bir bölümü, tören başlayıncaya kadar uyku tulumları içinde uyudu. Ayin öncesi Avustralya Kraliyet Deniz Kuvvetleri ile Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri Bandoları tarafından müzik dinletisi yapıldı. Tören alanına kurulan dev ekranlardan savaş ile ilgili belgeseller ve savaşa katılan askerlerin anılarının anlatıldığı röportajlar gösterildi.
Avustralya Muhafız Birliği ve Yeni Zelanda Silahlı Kuvvetleri üyelerinden oluşan tören kıtasının saat 05.30'da alana gelmesiyle ‘Şafak Ayini' başladı. Yeni Zelanda Genelkurmay Başkanı Korgeneral Jeremiah Mateparae, anma çağrısında bulundu. Türk subayları tarafından hem Türkçe hem de İngilizce olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektup okundu. Mektupta şöyle denildi;
“Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; göz yaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, yaptığı konuşmada Gelibolu'da kaybolan ve ‘kırılan' Yeni Zelanda ve Avustralyalıları hatırladıklarını anlatırken, hafızaları yeniden gözden geçirdiklerini söyledi. Bryce, şöyle devam etti:

“Bizlerin ayrı ve ortak anılarımızdaki yerlerini bir kez daha vurguluyoruz. Bunu yaparken geçmişe dayanak noktası olacak, geleceğimize rehberlik edecek ve şimdiyi daha net ve daha dürüst bir şekilde görebilmemize yardımcı olacak, daha büyük bir anlayış, daha şefkatli bir ilgi ve daha yüksek bir bilgeliği içimizde bulmaya gayret ediyoruz. Geçmiş yüzyıl içinde o kadar çok şey öğrendikki, haklı bir amaç için cesaret, insiyatif almak, beceri. Bağlılık, dostluk ve dayanıklılığın yeri her zaman ruhumuzda ve konuşmalarımızda kalacaktır. Anzak günü, sözüne ettiğim her şeyin yanında sevgidir. Her tür sevgi, millet sevgisi, hizmet sevgisi ve aile sevgisidir. Sevgi, insanın zafer ve yenilgisine anlam katar. Bu anma, aynı zamanda şükran ve saygı günüdür.”

RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder