8 Mart 2010 Pazartesi

TEKNOLOJİNİN 13. MELEĞİ TÜRK


Türk yatırımcı Aydın Şenkut (40), ABD’de teknoloji dünyasının en büyük ‘melek yatırımcıları’ arasına seçildi.

 İnternet devi Google’ın ilk Türk çalışanı olan Şenkut, 2005’de ayrıldığı Google’dan aldığı milyonlarca dolarlık tazminatla, iyi bir fikri olan ancak sermayesi bulunmayan küçük şirketlere yatırım yapan bir ‘melek yatırımcı’ olmuştu. Şenkut, kendi alanında 5 yıl içinde sıfırdan ABD’nin en büyük yatırımcıları arasına girdi.

Ünlü finans dergisi BusinessWeek tarafından bu yıl yapılan ‘en büyük teknolojik melek yatırımcılar’ listesine 13. sıradan giren Şenkut, sıralamada 24. olan eski şirketi Google’ın CEO’su Eric Schmidt’i de geçti.
Şenkut’un 65 teknoloji şirketinde 316.8 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor. 933 kişinin çalıştığı bu şirketlerin yüzde 95’i de ‘hayatta’ kalmayı başarmış durumda. Şenkut’un yatırım yaptığı şirketlerden ‘Appjet’ Google ve ‘Mixer Labs’ Twitter tarafından satın alındı. Microsoft’un aldığı Powerset, arama motoru Bing’in temelini oluştururken yine Şenkut’un desteklediği finans sitesi mint.com, 170 milyon dolara Intuit’in oldu.

Google’dan ayrılırken erken katılan çalışanlara verilen hisselere (stock option) sahip olduğu için milyonlarca dolar kazanan Şenkut, yeni şirketlere ‘çekirdek sermayedar’ olarak yardımı iş edindi. Google’dan ayrıldıktan sonra melek yatırımcı olan 40 kadar isim arasında ‘yıldız’ kabul edilen Şenkut, küçük firmalara genelde 25 bin - 150 bin dolar arası yatırımlarla ortak oluyor.

Latince ‘iyi şans’ anlamına gelen Felicis Ventures adlı bir şirketi olan Şenkut, Milliyet’e amacının “teknolojik yönü güçlü şirketlere küçükken yatırım yaparak Google’ın ilk dönemlerindeki heyecanı yeniden yaşamak” olduğunu belirtmişti.



0 yorum:

Yorum Gönder