8 Mart 2010 Pazartesi

8 MART TÜM YURTTA KUTLANDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm yurtta düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Kutlamalarda renkli görüntüler oluştu. Bazı merkezlerde kadınların erkeklerle birlikte kutlama yaptığı görülürken bazılarında ise kadınlar eylemlere erkekleri davet etmedi.

İSTANBUL

İstanbul Kadıköy'de yüzlerce kadının katıldığı mitingde, yoğun güvenlik önlemi alındı. Çeşitli sivil toplum örgütlerine üye yaklaşık bin kadın, Kadıköy'deki bir alışveriş merkezi önünde toplandı. Kadın haklarına dikkat çeken çeşitli pankartlar taşıtan kadınlar, sloganlar eşliğinde İskele Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüş sırasında, zihinsel engelli bir genç elindeki tahta kılıç ile grubun önüne geçti. Şarkılar söyleyip bir süre grubun yürümesini engelleyen genci uzaklaştırmak isteyen polis memurları kadınlar tarafından engellendi. Kadınlarla birlikte bir süre yürüyen genç, daha sonra gruptan ayrıldı. Renkli geçen yürüyüşün ardından kadınlar Kadıköy İskele Meydanı'na ulaştı.

Arama noktalarında güvenlik güçleri tarafından üstleri aranan kadınlar, daha sonra miting alanına girdi. Üst aramaları sırasında bir kadının elinde bulunan bir postere de el konuldu. Mitinge gelinlikle katılan, ağzı bantlı ve elleri zincirli bir kadın ise dikkat çekti. Saygı duruşunda bulunan kadınlar daha sonra basın açıklaması yaptı. Özlem Doruköz yaptığı basın açıklamasında, "Kadınlar yüzyıllardır hakları ve özgürlükleri için mücadele ediyorlar. Zoru yenmenin, özgürleşmenin yolu mücadeleden, direnişten geçmektedir. Kadınlar haklarını alana kadar, kurtuluşlarını sağlayana kadar her türlü bedeli ödemeye hazırlardır" dedi. Açıklamaların ardından Pınar Sağ ve Grup Eftelya konser verdi. Eyleme katılan kadınlar şarkılar eşliğinde halay çekip eğlendikten sonra olaysız şekilde dağıldı.

Taksim'de İSE gün boyunca toplanan farklı gruplar, gerçekleştirdikleri çeşitli etkinliklerle '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü bir gün önceden kutladı.

Emekçi Kadınlar (EKA) üyesi yaklaşık 40 kişilik grup, Taksim Meydanı'nda toplanarak 1910 yılında başlayan Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün 100'üncü yılını kutladı. 'Yaşasın Dünya Emekçi Kadınlarının Kapitalizme Karşı Savaş Günü' yazılı pankart taşıyan grup, Galatasaray Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca 'Kadın erkek el ele yürüyoruz devrime', 'Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü', 'Tekel yürüyor kavga büyüyor' sloganları atan topluluk, Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından da türküler söylendi.

ANKARA

Başkentte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çeşitli sol gruplar eylem yaptı. Abdi İpekçi Parkı'nda toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, "Cinsel, hukuksal, sınıfsal sömürgeye son", "Kadın erkek elele mücadaleye", "8 Mart Kızıldır, kızıl kalacak" diye slogan attı. Grup adına yapılan bir basın açıkması yapan Merve Çakmak, tüm dünyada kadınları için eşit ve özgür bir ortam olmasını istedi. Kadınların birçok ortamda şiddete maruz kaldıklarını belirten Çakmak, kadın haklarının yasalarla güvence alınması gerektiğini belirtti. Çakmak, cezaevlerinde yatan kadınlar için de özgürlük istedi.

TRABZON

Trabzon Atatürk Alanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen KESK Şubeler Platformu üyesi bir grup kadın, ellerindeki meşaleleri yakıp ''Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var'' yazılı dövizler açıp, ''Kimsenin namusu olmayacağız'' şeklinde slogan attı.

Erkeklerin de destek verdiği kadınlar, daha sonra bir süre alkışlar eşliğinde düdük çaldı.

Basın açıklamasının ardından gruptakiler, daha sonra düdük çalıp slogan atarak, kadınlar için organize edilen kokteyl, müzik ve tiyatro etkinliği için Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Polislerce izinsiz olduğu için slogan atmamaları yönünde uyarılan, ancak sessizce yürüyeceklerini söylemelerine rağmen sloganlar eşliğinde yürüyen kadınlar, Uzun Sokak'ta ekiplerce durdurulup yeniden aynı konuda uyarıldı. Bunun üzerine slogan atmadan ve düdük çalmadan yürüyen gruptakiler, sessizce Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'ne ulaşarak kendileri için organize edilen etkinliğe katıldı.

KOCAELİ

Kocaeli'nde Hürriyet ile Cumhuriyet caddeleri arasındaki Yürüyüş Yolu'nda toplanan Kocaeli Halkevleri üyesi bir grup kadın, ellerinde pankartlarla bir süre slogan attı.

Daha sonra 4 kadın, yol üzerinde kadın sorunlarını anlatan skeçler sundu. Skeçlerde üniversiteye gitmek isteyen kızın maddi imkansızlıklar yüzünden gidemediği, iş arayan ve çocuğunu kreşe götüremeyen, eşinden dayak yiyen kadınlar konu alındı.

Skeçlerin ardından yürüyüşe geçen grup, Sabri Salim Parkı'nda toplandı.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Neriman Koç, 100 yıl önce başlayan kadın hareketinin ardından kadınların hayatın her alanında mücadele etmeye devam ettiğini söyledi. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

ADANA 

Adana 5 Ocak Meydanı'nda bir araya gelen bir grup kadın, Çakmak Caddesi'nden İnönü Parkı'na kadar yürüdü. Platform üyesi Güzin Tolga, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün ABD'nin New York kentinde 40 bin kadının greviyle başladığını hatırlattı.

Kadınların çocuklar gibi yedek iş gücü olarak görüldüğünü savunan Tolga, ''Kadın olmak demek sadece ikinci sınıf insan olmak demek değil, aynı zamanda kendi yaşamın üzerinde söz söylediğinde ya da sana dayatılanlara karşı çıktığında ölmek demek'' dedi.

Şiir ve müzik dinletinin ardından, grup dağıldı.

MERSİN

Mersin'de, BDP İl Kadın Kolları Teşkilatınca ''8 Mart Dünya Kadınlar Günü'' dolayısıyla etkinlik düzenledi. Muhtemel izinsiz gösterilere karşı önlem alan polis, etkinlik sonrası çocuklara armağanlar verdi.

Şevket Sümer Mahallesi'ndeki BDP Akdeniz İlçe Teşkilatı önünde gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda vatandaş katılırken, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri muhtemel izinsiz gösterilere karşı önlem aldı.

Etkinliğe katılanlardan bazılarının zaman zaman terör örgütü elebaşı lehine slogan atması üzerine tertip komitesi bu kişilere uyarıda bulundu. Olaysız sona eren etkinliğin ardından tertip komitesi üyeleri, emniyet güçlerine teşekkür etti.

Etkinlik öncesi önlem alan polis ise etkinlik sonrasında dağılan çocuklara top, çerez, meyve suyu, bisküvi ve keklerden oluşan armağanlar verdi.

DİDİM

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Didim Emekçi Kadınlar Platformu'na bağlı kadınlar yürüyüş yaptı. Didim Belediyesi önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik kadın grubuna az sayıda erkek destek verdi. Yürüyüşte kadınlar "Kadınız yaşamın yarısıyız." "Yoksulluk ve şiddet kader değildir", "Seni dinledim 3 çocuk doğurdum, 3'ü de aç","Kadın erkek birlik, iş emek özgürlük" yazılı dövizler taşıdı. Didim Merkez Camii önünde toplanan grup adına basın açıklamasını EMEP İlçe Kadın Kolları Başkanı Zehra Başkaya okudu. Toplumsal eşitsizlik ve adaletsizliğin derinleştiğini, toplumun öfke ve cinnet atmosferine sürüklendiğini belirten Başkaya, şöyle konuştu: "Emperyalist - kapitalist sistem, yaşadığı krizin faturasını emekçilere çıkarırken, uyguladığı neoliberal politikalarla beraberinde özelleştirme, taşeronlaştırma, esnek, sendikasız ve güvencesiz bir çalışma hayatını, işsizliği, yoksulluğu, açlığı getiriyor. Emekçilerin yaşamı her geçen gün daha da çekilmez hale geliyor. Şimdi AKP susacak kadınlar konuşacak. Emperyalist kapitalist sistemin bölgedeki yeni dönem sözcülüğüne soyunan AKP hükümeti, bu acımasız sömürü politikalarının uygulayıcısı olmayı tereddütsüz sürdürüyor. Yaşanan ekonomik krizin faturası emekçilere çıkarılıyor, yoksul halkın yaşam koşulları daha da ağırlaşıyor." Basın açıklaması ve yürüyüş esnasında yağan yağmur kadınların yürüyüşünü engelleyemezken, yürüyüş esnasında güvenlik tedbiri alan emniyet güçlerinin sayısının fazlalığı gözlerden kaçmadı. Yürüyüş olaysız sona erdi.

HABER TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder