21 Mart 2010 Pazar

ANKARA'NIN ÖDÜLÜ BOĞAZİÇİ'NE

21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ödüller dün açıklandı. En İyi Film ödülüne Aslı Özge’nin ‘Köprüdekiler’ filmi layık görüldü. Halkbank sponsorluğunda gerçekleştirilen festivalin ödül töreni bu gece CSO salonunrda yapılacak. Ertan Yılmaz, Mahir Günşıray, Tayfun Pirselimoğlu, Fırat Yücel ve Hasan Ali Toptaş’tan oluşan Ulusal Uzun Film Yarışması Seçiciler Kurulu, en iyi film ödülünü Aslı Özge’nin ‘Köprüdekiler’ filmine verdi. Film, Boğaziçi Köprüsü üzerinde çalışan üç gerçek kişinin hayatlarından birer kesit aktarıyor. Film, geçen yıl da İstanbul Film Festivali’nde, Altın Lale’yi almıştı.


Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan, birköy öğretmenini anlatan filmleri ‘İki Dil Bir Bavul’la Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’ne değer bulundu. En iyi yönetmen ödülü, ‘11’e 10 Kala’ filmiyle Pelin Esmer’e giderken oyunculuk ödüllerini ‘Başka Dilde Aşk’ aldı. İşitme engelli genç bir adamla çağrı merkezinde çalışan kızın aşkını anlatan filmdeki rolleriyle Saadet Işıl Aksoy En İyi Kadın Oyuncu, Mert Fırat ise En İyi Erkek Oyuncu ödüllerinin sahipleri oldular. Senaryosu Radikal yazarı Avni Özgürel’in imzasını taşıyan ‘Büyük Oyun’daki performansıyla, Selen Uçer de En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu seçildi. Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü ise bu hafta gösterime giren ‘Kara Köpekler Havlarken’deki rolüyle Volga Sorgu’nun oldu. Sinema Yazarları Derneği SİYAD da ödülünü ‘Kara Köpekler Havlarken’e verdi.


Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü Pelin Esmer’in (11’e 10 Kala), Görüntü Yönetmeni Hayk Kirakosyan’ın (Başka Dilde Aşk), Sanat Yönetmeni Naz Erayda’nın (11’e 10 Kala), Müzik ödülü Tuluğ Tırpan’ın (Büyük Oyun), Kurgu Ödülü ‘Köprüdekiler’in üç kurgucusu Aylin Zoi Tonel, Vessela Martschewski ve Christof Schertenleib’in oldu.
 ‘Umut veren’ ödülleri Festivalde bol bol da ‘umut veren’ ödülü dağıtıldı. Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu Ödülü’nü Suzan Genç (Büyük Oyun), Yeni Erkek Oyuncu Ödülü’nü Cemal Toktaş (Kara Köpekler Havlarken), Yeni Yönetmen Ödülü’nü Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu (Orada),Yeni Senaryo Yazarı Ödülü’nü İlksen Başarır ve Mert Fırat (Başka Dilde Aşk) filmiyle aldı.
 Seçici Kurul Özel Ödülü’nün Mehmet Bahadır Er ve Maryna Gorbach’in yönettiği ‘Kara Köpekler Havlarken’ ile İlksen Başarır’ın yönettiği ‘Başka Dilde Aşk’ filmlerine verildi. Seçiciler Kurulu Oyunculuk Özel Ödülü’nü ise ‘Köprüdekiler’ filminin oyuncuları Fikret Portakal, Murat Tokgöz, Umut İlker ve Cemile İlker’e verdi.
Ulusal Kısa Film Yarışması’nda ödüller, üç farklı kategoride Hakan Ömer Zorka (Meret), İlhami Kapıcı (Uçurtma) ve Ayçe Kartal’ın (Malfunction) oldu.


Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda ‘amatör’ kategorisinde Emre Karadaş ve Deniz Oğuzsoy’un yönettiği ‘Duvar’ birinci, Yeliz Karakütük’ün ‘Romeyika’nın Türküsü’ ikinci, Berrak Samur’un ‘Bağdat’ filmi üçüncü oldu. Profesyonel kategoride ise Çayan Demirel’in yönettiği Diyarbakır Cezaevi’ni anlatan ‘5 Nolu Cezaevi: 1980-84’ birinci, Meltem Öztürk ve Hülya Karcı’nın yönettiği ‘Eylül Çocukları’ ikinci ve Kazım Öz’ün yönettiği ‘Son Mevsim Şavaklar’ üçüncü oldu.


RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder