16 Eylül 2014 Salı

‘LENFOMA TEDAVİSİNDE BAŞARI ŞANSI YÜZDE 85’



Lenf düğümü kanseri olan lenfoma, bu düğümlerin büyümesiyle kendini gösteriyor. Vücutta zararlı uyaran olmadığı sürece ele gelmiyor, büyüdüğü fark edilmiyor. Lenf düğümleri boyun, koltuk altı, kasık ve damarların etrafını saran bir sistem.

Lenfomanın 30 alt tipe ayrıldığını söyleyen Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yenerel, bazı durumlarda tedaviye ihtiyaç duyulmadan, hastalığın yıllarca yalnızca takip edildiğini belirtti, “Bazı durumlarda ise hastalık hızlı seyreder. 40 yıl önce lenfoma tedavisinde hastaların %40’ı kurtulurken günümüzde %85, hatta %100 oranında bile yüz güldürücü tedavi sonucu alınabiliyor” dedi.
Lenfoma lenf düğümleri dışında bademcikler, dalak, karaciğer, bağırsaklarda da görülebiliyor. Lenfoma düşük, orta ve hızlı seyredebiliyor ve hastalık hızına göre sınıflandırılıyor. Hızlı seyreden lenfomalar, lenf büyümesi dışında, terleme, zayıflama, ateş ve halsizlik gibi bulgular ile ortaya çıkıyor. Düşük seyirli lenfomada, lenf düğümlerinin organa baskısı olmadığı sürece senelerce, “Bekle, izle taktiği”’ ile ilaç vermeden yakından takip edilebiliyor.
Sebebi kesin olarak belli olmasa da lenfoma, tarım ve böcek ilaçlarıyla temasın, radyasyon ve çevre şartlarının etkili olduğu, ayrıca AIDS ile eğilim yaratan bir hastalık. Erken tanı ve kişiye uygun tedavi yöntemleri sayesinde lenfoma artık korkulacak bir hastalık olmaktan çıkmış durumda, özellikle hedefe yönelik akıllı ilaç tedavileri ile iyileşme şansı giderek artıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder