7 Ağustos 2014 Perşembe

KÜLTÜR BAKANLIĞI'NDAN 50 YAZARA DESTEK



Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik” kapsamında bu yıl ilk kez verilecek destekler için, bakanlıkça belirlenen kurulun toplandığı ve 200’den fazla başvuru arasından 50 kişiye teşvik verilmesi konusunda karara varıldığı öğrenildi.

Roman, öykü, şiir gibi edebiyat alanlarında desteklenmeye değer bulunan kişiler, bakanlığın onayının ardından, önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Destek alacaklar arasında yeni isimler kadar, daha önce kitapları yayımlanmış, tanınmış yazarlar ve şairlerin de bulunduğu söyleniyor.
Yönetmelik Aralık 2013’te yayımlanmış ve başvurular 20 Haziran 2014’te son bulmuştu. Başvurular, bakanlık müsteşar yardımcısının başkanlığında, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ile 5’i bakanlıkça belirlenen kişilerden oluşan kurul tarafından değerlendirildi. Hangi eserin ne kadar destekleneceğine de kurul karar verdi.
Yönetmelikte, kurulda kimlerin yer aldığı belirtilmezken, bakanlık da “kişilerin etki altında kalmaması için” üyelerin isimlerini sır gibi saklıyor.
Buna karşın, bakanlıkça belirlenen ekipte, Doğan Hızlan ve İskender Pala’nın yanı sıra Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ile Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün’ün yer aldığı konuşuluyor.
Öte yandan, yönetmelikte eserlere, “276 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından elde edilecek miktarı geçmemek üzere” destek verileceği belirtiliyor. Bu rakam yaklaşık 21 bin TL’ye karşılık gelirken, bakanlıktan bir yetkiliden öğrendiğimize göre, bu yılki destek bütçesi 530 bin TL olacak.
Kurulca belirlenen kişiler, eserin türü ve niteliğine göre değer bulundukları destek bedelinin yarısını sözleşme yapıldıktan hemen sonra, kalanını ise eserlerini tamamladıklarında alacaklar.

0 yorum:

Yorum Gönder