26 Ağustos 2014 Salı

CUMHURİYET ŞAİRİ 100 YAŞINDA



Altı yıl önce, 94 yaşında yitirdiğimiz şair Fazıl Hüsnü Dağlarca şiirimizin en üretken, en özgün isimlerindendi şüphesiz. En özel yanlarından biri de destansı şiiri edebiyatımıza armağan etmesiydi. Eserlerinde olayları tarihsel gelişimi içinde ve savaşlar çizgisi düzeyinde ele almıştı.

Bazı eleştirmenler Dağlarca’nın şiirinin Sezgisel Dönem (1933-45), Geçiş Dönemi (1945-55) ve Akılcı Dönem olarak üç devre geçirdiğini belirtir. Birincisi birey olarak insanın evren karşısındaki şaşkınlığını, ölüm gerçeğine karşın yaşarken duyduğu bunalımları işlediği içe dönük şiirler; ikincisi insanın doğa ve aykırı toplum güçleri, kurulu düzenin yasaları içinde günlük yaşamını buhranları işlediği dışa açık toplumsal şiirler; üçüncüsü ise destanlar ve çocuk şiirleridir.
Cemal Süreya’ya göre o, şiirimizin genel diyalektiğine kesinlikle eklenemeyen bir şairdir. Yücel Kayıran ise Dağlarca'nın Kutluk'un Evindeki Konuşma'sı için Radikal Kitap’a yazdığı 2006 tarihli yazısında şöyle diyor: “Ruh durumunu veya insanın içinde bulunduğu varoluş durumunu yazmak veya şiire yansıtmak, Dağlarca'ya göre, şiirin sağlığını bozar; ruh durumu veya varoluş durumu, şiir için bir sağlık belirtisi değildir. Bu nedenle denilebilir ki, Türk şiirinin bugün geldiği yer ile Dağlarca'nın şiiri arasında tam bir karşıtlık söz konusudur, daha önceki dönemlerde olduğu gibi.”
Beşiktaş Belediyesi, Dağlarca’nın 100. doğum yılını bir dizi etkinlikle kutlayacak. 1914 Beşiktaş doğumlu olan Dağlarca için düzenlenecek etkinliklerin ilki, doğum günü olan bugün, saat 20.00’de Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda gerçekleştirilecek.
“Dağlarca Burada! Şiirlerle ve Anılarla Dağlarca” adlı etkinliğe Doğan Hızlan, Ataol Behramoğlu, Haydar Ergülen, Sennur Sezer, Adnan Özyalçıner, Enver Ercan, Orhan Alkaya, Ertan Mısırlı, Zeynep Oral, Müşir Kaya Canpolat, Mustafa Köz, Türkan Yeşilyurt, Ahmet Soysal, Leyla Şahin, Pelin Özer, Engin Turgut, Egemen Berköz gibi edebiyat dünyasından çok sayıda isim katılıyor.
Emin İgüs ve Eylem Pelit, verecekleri konserde Dağlarca’nın şiirlerinden bestelenen türküleri seslendirecek. Şair için gazeteci Yasemin Arpa tarafından hazırlanan “Dağlarca Burada” belgeselinden de kısa bir bölüm gösterilecek.
Ayrıca, etkinliğe katılacak çocuklara Beşiktaş Belediyesi tarafından Dağlarca’nın çocuk kitapları dağıtılacak.
Beşiktaş Belediyesi ayrıca şairin 100’üncü yaşı onuruna bir de şiir yarışması başlatıyor. Seçici kurulunda PEN Türkiye Merkezi ile Yazarlar Sendikası’ndan birer temsilci ile Doğan Hızlan, Prof. Dr. Talat Sait Halman, Enis Batur, Ataol Behramoğlu, Haydar Ergülen, Enver Ercan, Sennur Sezer , Adnan Özyalçıner’ın yer alacağı yarışmanın koşulları önümüzdeki günlerde duyurulacak.

0 yorum:

Yorum Gönder