28 Ağustos 2014 Perşembe

ANADOLU’DA TABLET PC İLE ARI, KELEBEK AVI BAŞLADI...



Kalkınma Bakanlığı’yla birlikte yürütülen proje için Bakanlık köylerde görev yapmak üzere 10 bin TARGEL (Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi) personeline tablet PC dağıttı. Bu yolla, saha çalışmaları canlı izlenecek ve ilgili personelle bağlantı kurabilecek. Sistem sayesinde ekim alanları, alet ve ekipman sayıları, hayvan sayıları tespit edilecek.

Bu proje için Ankara’da ‘Komuta Kontrol Merkezi’ oluşturuldu. Çağrı ve çözüm merkezi gibi çalışacak olan merkeze aktarılan veriler kayıt altına alınıp, tasnif edilip, istatiksel dökümü yapılacak. Herhangi bir yanlışlıkta sahadaki personel anında uyarılacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sistemin hayata geçmesiyle güvenilir tarımsal verilere ulaşmada bir devrim gerçekleşeceğini söyledi. Bakan Eker, “Bu projeyle tarımda, hayvancılıkta, bitki çeşitliliğinde doğru veriler elde edeceğiz. Doğru veri olmadan doğru politika yürütemeyiz” dedi.
Veri aktarım sürecinde sıkıntılar yaşanıp yaşanmadığını öğrenmek için deneme aşamasında olduklarını belirten Bakan Eker, uzman personele tabletlerini dağıttıklarını ve  2 hafta içerisinde büyükbaş hayvan varlığının yaklaşık 1/6’sının da kaydedildiğini söyledi. 
Yeni sistemle tarımsal ve hayvansal verilerin yanında Türkiye’nin biyoçeşitliliğinin de kayıt altına alınacağını vurgulayan Bakan Eker, “Çalışanlarımız arazideyken gördüğü bir kelebeği, bir arıyı ya da herhangi bir kuş türünün fotoğrafını anında merkeze aktarabilecek” dedi. Bakan Eker, bu türlerin görülme tarihinin bilinmesiyle gelecekte iklim değişikliği çalışmalarında bu verilerin büyük yardımının olacağını söyledi. 

0 yorum:

Yorum Gönder