4 Haziran 2014 Çarşamba

YOUTUBE'A ERİŞİM 67 GÜN SONRA AÇILDI



Video paylaşım sitesine erişimin açılması, Anayasa Mahkemesi'nin geçen hafta verdiği "yasak ifade özgürlüğünün ihlalidir" kararının ardından geldi.

Mahkemenin kararı TİB'e iletildi, ardından erişim engeline ilişkin kararın metni, TİB'in internet sitesinden kaldırıldı.
TİB daha sonra servis sağlayıcılara, Youtube'un açılması kararını bildirdi.
Türkiye'deki kullanıcılar Google Chrome'da ZenMate eklentisi yüklemek veya DNS ayarlarını değiştirmek gibi yollarla video paylaşım sitesine erişebiliyordu.
YouTube'a erişim Türkiye'de daha önce de engellenmişti.
Son erişim engeliyse, 27 Mart'ta Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldığı iddia edilen ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın katılımcılar arasında olduğu belirtilen bir toplantının ses kayıtlarının yayımlanmasının ardından geldi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bazı mahkeme kararları gerekçe gösterilerek alınan "tedbiren" erişim engeli kararı TİB tarafından uygulanıyordu.
YouTube'un avukatı ile CHP'li bazı milletvekilleri ve Türkiye Barolar Birliği'nin girişimiyle Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru sonunda geçen hafta, erişim engelinin "ifade özgürlüğünün ihlali" anlamına geldiği sonucuna varıldı.

0 yorum:

Yorum Gönder