30 Haziran 2014 Pazartesi

DÜNYANIN BÜTÜN ŞAİRLERİ, BİRLEŞİN!



Dünya Şiir Hareketi’nin (World Poetry Movement/WPM) savaşlara karşı temmuz ayında şiir ve barış konulu etkinlikler düzenlenmesi çağrısı 44 ülkede ve Türkiye’de 500’e yakın etkinlik planlanarak yanıt buldu. “Savaşsız Bir Dünya İçin Şiir” başlığı altında şiir dinletileri düzenlenmesi, şiir ve barış konulu etkinlikler örgütlenmesi isteği Türkiye’de, İstanbul’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde ve İzmir Foça Beşkapılar Kalesi Amfitiyatrosu’nda yaşama geçirilecek.

“Savaşsız bir dünya... Barış, adalet ve şiir için” başlığını taşıyan çağrı metninde binlerce yıldır yapılan savaşlarda yüz milyonlarca insanın öldüğü vurgulanıyordu. Halen devam eden otuz farklı savaş ve bölgesel gerginliğin dünya barışı için bir tehdit olduğu belirtilen çağrıda, savaş çığırtkanlığı yapan liderlerin artık istenmediği vurgulanırken Batı ülkelerinin yüzyıllardır süren savaş kışkırtıcılığının silahı ve nefreti bir araya getirdiği dile getiriliyordu. Metinde, bütün savaşlardan daha etkili olan şiir devrimiyle savaşların ve politik gerginliklerin diyalogla çözülüp dünyada ilk defa bin yıllık barışın doğuşunu sağlamanın olanaklı olduğu vurgulanıyordu.
Türkiye ayağında Sivas katliamının da yıldönümü olan 2 Temmuz’da Kadıköy Bahariye Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde bir şiir etkinliği düzenleniyor. Türkiye Yazarlar Sendikası’yla (TYS) Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin ortaklaşa düzenleyeceği etkinlikte Refik Durbaş, Mustafa Köz, Tarık Günersel, Enver Ercan, Metin Cengiz, Ayten Mutlu, Hüseyin Haydar, Metin Celâl, Altay Öktem, Yaşar Miraç, Salih Bolat, Nur Saka, Seyit Nezir yer alıyor. Gülşen Tuncer’in sunacağı etkinlikte Dünya Şiir Hareketi’nin çağrısı okunacak ve TYS Başkanı Mustafa Köz çağrının içeriğiyle ilgili bir konuşma yapacak.
Diğer etkinlik ise 11 Temmuz Cuma günü, Foça Belediyesi’nin girişimiyle Foça Tarihi Beşkapılar Kalesi Amfitiyatosu’nda gerçekleştirilecek.
Dünya Şiir Hareketi 4-8 Temmuz 2011 tarihinde, dünyanın en büyük şiir festivallerinden birinin gerçekleştirildiği Kolombiya’nın Medellin kentinde, çeşitli ülkelerden, aralarında ülkemizden Ataol Behramoğlu’nun da bulunduğu 37 şair ve şiir festivali düzenleyicisi tarafından kuruldu. Organizasyon bugün, 100’den fazla ülkeden binden fazla şairle, şiir konusunda yüzlerce uluslararası proje ve yine çok sayıda uluslararası şiir festivaliyle ilişki içinde bulunuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder