12 Mayıs 2014 Pazartesi

SAİT FAİK ÖDÜLÜ MAHİR ÜNSAL ERİŞ'E



Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen ve Darüşşafaka Cemiyeti ile İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı'nın 60.'sını Olduğu Kadar Güzeldik adlı kitabıyla almaya hak kazanan Mahir Ünsal Eriş'e verildi.

Sait Faik Müze Evi’nin bulunduğu Burgazada’da “Medarı Maişet Motoru”nda düzenlenen törende konuşan İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan, Doğan Hızlan’ın Başkanlığı’nda toplanan Jale Parla, Metin Celâl, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Beşir Özmen ve Murat Gülsoy’dan oluşan jürinin ödülü “Gündelik yaşamın içindeki sıradan insanın zayıflıklarını ve güçlü yanlarını gerçekçi ve vicdanlı bir dille anlatmaktaki ustalığı nedeniyle” Eriş’e verdiğini belirtti. Salcan, ödül gerekçesinde, artık unutulan ve içi boşaltılan vicdan kavramına atıfta bulunulmasını çok önemsediğini dile getirdi.
Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Talha Çamaş da Darüşşafaka’nın 151 yıldır eğitimle yaşamları değiştirmeye çalıştığını ve hayata kayıpla başlayan çocuklara hem fırsat eşitliği hem de şefkatli bir ortam sağladığını vurgulayarak, “Darüşşafaka ile Sait Faik adının yan yana anılmasından daima kıvanç duyduk. 1964 yılından beri bizim okullarımızda okuyan, annesi veya babası olmayan çocukların aldığı eğitimde Sait Faik’in eserlerinin telif hakkının payı vardır” dedi.
Jüri Başkanı Doğan Hızlan ise her yerin iyi anlatan bir yazarı bulunduğunu, İstanbul ’u, kenar semtleri, o semtlerin ‘küçük insanlarını’ anlamak ve öğrenmek için mutlaka Sait Faik’i okumak gerektiğini ifade ederek, şunları dile getirdi: “İyi bir yazar, sadece edebiyat tarihinin zirvesinde olan bir ad değildir. Bir kentin muhtarıdır, bir kentin defterini tutmuştur. Büyük yazarlar, bir yerin noteridir.”
Ödülü alan Mahir Ünsal Eriş de ödül almaktan ve adının Sait Faik’ın adıyla anılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, duygularını “İlk kitabım 2 yıl önce çıkmıştı. 2 yıldır gittiğim her yerde benim için ‘ genç edebiyatçı’ dediler. Ben Cahit Sıtkı’nın hesabıyla yarıyı buldum. Artık genç sayılmam. Ama geçen yazın pırıl pırıl çocuklarının hiçbiri 30 yaşını bulmamıştı. Ben, bu onurlu ödülü onların anısıyla paylaşmak isterim” diyerek aktardı.

0 yorum:

Yorum Gönder