9 Nisan 2014 Çarşamba

TOPKAPI'DA "AŞK-I NEBİ SERGİSİ"



Kutlu Doğum Haftası Etkinlikleri çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliği ile düzenlenen “Aşk-ı Nebî: Doğumunun 1443. Yılında Hz. Peygamber” sergisi Topkapı Sarayı Hazine Koğuşu’nda gösterime sunuldu.

Düzenlenen sergi açılışından önce bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Bir rahmet esintisi gibi 14 asır önce efendimiz geldi, bölünmüş parçalanmış yürekleri birleştirdi. İnşallah bu kutlu doğum haftası da bölünmüş parçalanmış bütün yürekleri birleştirir” dedi.
“Milletimizle birlikte peygamber efendimizi anmaktan anlamaya doğru adım atmak için kutladığımız doğum haftasının arifesindeyiz” diyen Görmez, “Tamda ilişkilerimizin zedelendiği, yüreklerimizin yorulduğu bir zaman diliminden geçiyoruz. Bir rahmet esintisi gibi 14 asır önce efendimiz geldi, bölünmüş parçalanmış yürekleri birleştirdi. İnşallah bu kutlu doğum haftası da bölünmüş parçalanmış bütün yürekleri birleştirir. Yorgun bütün yüreklere derman olur. Ve peygamber sevgisinde, peygamber muştusunda, getirdiği rahmetle hepimizi yeniden birleştirerek, her türlü yanlışlığı, yanlışlıkları geride bırakmamıza vesile olur” dedi.
Kutlu doğum haftası etkinlikleri kapsamında “2011 yılında ‘Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi’, 2012 yılında ‘Hz. Peygamber Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik’ 2013 yılında ise ‘Hz. Peygamber ve İnsan Onuru’” konularının ele alındığını hatırlatan Görmez şöyle konuştu:
“Bu sene ise ‘Hz. Peygamber Din ve Samimiyet’ üzerinde duracağız. Hz. Peygamber’in din tanımı bu seneki başlığımızın seçilmesine en büyük vesile oldu. Din samimiyettir. Peygamberimizin bir hutbesinde üç defa din samimiyettir diye buyurmuştur. Çünkü hepimizin sadece bizim değil bütün Müslüman kardeşlerimizin, İslam coğrafyasında bütün Müslümanların İslam’la ilişkisini dinle ilişkisini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor”.
Bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış bir hazine olarak nitelendirilen Aşk-ı Nebi Sergisi’nde Hz. Peygamber’in su içtiği tas, Hz. Peygamber’in Mısır Valisi Mukavkıs’a göndermiş olduğu mektuba kadar bir çok eser sergileniyor. Osmanlı Hanedanı tarafından vakfedilen ve Fahrettin Paşa tarafından Medine’den İstanbul’a getirilen eserler,15. 16. ve 17. yüzyıllardan kalma Mushaf-ı Şerifler, Siyer-i Nebi kitapları, Muhammediyelerin de yer aldığı sergide Delailül Hayratlar, Hilye-i Şerifler, Murakkalardan Hadisler, Hat levhalar, Hazine bölümünden murassa Kuran-ı Kerim muhafazaları, Hırka-i Saadetin altın mahafazalarından örnekler, gülabdan, buhurdan, murassa askı kandiller, Sakal-ı Şerif mahfazaları da bulunuyor.
Topkapı Sarayı Hazine Koğuşu’nda gösterime sunulan sergi 15 Temmuz 2014’e kadar açık kalacak.

0 yorum:

Yorum Gönder