8 Nisan 2014 Salı

DENİZ DALGASINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ



Türk mühendis Yalçın Güneş, Ankara'da enerji teknolojileri üzerine kurduğu şirketi ile deniz dalgalarından elektrik üretimi gerçekleştirdi. İlk test çalışmasını 2011'de Akçakoca'da denize indirdiği cihazıyla yapan Güneş, o tarihte saatte sadece 1,5 kilovat elektrik üretebildi. Cihazını daha da geliştiren Yalçın Güneş, bugün saatte 100 kilovat elektrik üretme kapasitesine ulaştı.
Başbakan Erdoğan İsveç'te geçen yılın Kasım ayındaki temaslarında bir firmanın bio yakıt, ağaç ürünleri, şehir atıkları, dalga gücü, su ve güneşten elektrik enerjisi üretimine hayran olmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a Türkiye'de de geliştirilmesi talimatı vermişti.
Başbakan Erdoğan'ın talimat verdiği cihazın benzerinin aynı tarihlerde Türk mühendis Yalçın Güneş tarafından üretildiği ortaya çıktı. Makine mühendisi Güneş'in ürettiği makine, İsveç'teki cihazın aksine üretim testlerini de başarıyla geçti ve elektrik üretmeye başladı. Güneş'in yüzde 100 yerli üretimle geliştirdiği cihazın dünyada bu alanda en fazla elektriği en düşük maliyetle ve çevreye hiç zarar vermeden ürettiği ifade ediliyor.
Türkiye'nin deniz dalgalarından 18,5 milyar dolar değerinde elektrik enerjisi üretme potansiyeline sahip olduğu hesaplanıyor. Türkiye'nin bu potansiyelin 5'te 1'inin dahi kullanılması halinde yıllık 3 milyar dolar değerinde elektrik enerjisi üretilebileceği, dolayısıyla bu düzeyde enerji ithalatının son bulacağı belirtiliyor. Bu kapsamda araştırmalarına başlayan Yalçın Güneş, ilk test çalışmasını 2011 yılında Akçakoca'da denize indirdiği ilk cihazıyla yaptı. O tarihte saatte sadece 1,5 kilovat elektrik üretebildi.

0 yorum:

Yorum Gönder