10 Mart 2014 Pazartesi

DİKENLİ İNCİR, ORMANLARI YANGINDAN KORUYACAK



Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, olası orman yangınında alevlerin yayılmasını önlemek ve köylülere gelir sağlamak amacıyla bol su içerme özelliği taşıyan, doğal ortamda emek harcanmadan yetişebilen dikenli incir dikiyor. Bölge Müdürü Abit Baca, gelir getirici türlerle ağaçlandırma çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirtti.

Bu yılı ‘Dikenli İncir Yılı’ ilan ettiklerini vurgulayan Baca, bu bitkinin tabiatta doğal ortamda emek harcanmadan yetişen şifalı meyve olduğunu söyledi. Baca, dikenli incirin yangına karşı normalin üstünde direnç gösterdiğini ifade ederek, Mersin'in, orman yangınlarında birinci derece bölgede bulunduğuna dikkati çekti.
Mersin'de kızılçam ormanlarının yoğun olduğunu vurgulayan Baca, şöyle devam etti:
"Kızılçam ormanları, yangına hassas bir tür. Bu da yazın ormanlarımızı tehdit ediyor. Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanların Tesisi Projesi (YARDOP) kapsamında çalışma başlattık. Su deposu özelliğiyle öne çıkan ve yangına karşı en dirençli bitkilerin başında gelen dikenli inciri, belli hatlara dikerek yangının geçmesini engellemeyi hedefliyoruz. Yani dikenli incirin hem meyvesinden hem de yangına karşı dayanıklılık özelliğinden faydalanıyoruz."
Bu sayede orman yangınlarının önüne geçmenin yanı sıra orman köylülerinin gelirini artırdıklarını, vatandaşlara fayda sağladıklarını ifade eden Baca, şunları kaydetti:
"Bu yıl yaklaşık 80 bin dikenli incir fidanını yol kenarlarına, orman içlerinde açık alanlara dikiyoruz. Tarsus'ta 150 dekara dikenli incir dikimi yaptık. Taşobası köyünde ise dikenli incir doğal ortamda yetişiyor. Oradaki köylülerimiz geçimini dikenli incirden sağlıyor. Köylülerimiz, kilogramını yaklaşık 1 liraya satıyor. Kimi zaman tanesinin 1 liraya kadar çıktığı oluyor. Bölge müdürlüğü olarak köylülerimizin yaşam standartlarını yükseltmek, refah düzeyini artırmak için dikenli incir, badem, incir, defne ve harnup gibi gelir getirici değişik bitkileri dikiyoruz. Müdürlük olarak Mersin'de geçen yıl 780 hektarda gelir getirici türde ağaçlandırma yaptık. Özellikle karayolları kenarlarına önem veriyoruz çünkü yol kenarlarından bütün vatandaşlarımızın faydalanmasını sağlamak istiyoruz. Diktiğimiz ürünlerin bakımını 3 yıl boyunca bölge müdürlüğü olarak biz yapacağız. İlerleyen dönemde ise bazı orman köylerinde hali hazırda uyguladığımız gibi bakımını yapmak şartıyla köylülerimize tahsis edeceğiz.”

0 yorum:

Yorum Gönder