28 Mart 2014 Cuma

BARIŞ GÖZYAŞLARI



Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgenin bağımsızlığı ve Müslümanların daha iyi bir yaşam sürebilmesi için 40 yıldır Filipinler devletine karşı kanlı bir mücadele veren, Asya’nın en eski gerilla örgütü Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ile Filipinler hükümeti sonunda çatışmayı sona erdiren anlaşmayı imzaladı. Ülkedeki Müslüman bölgesi Mindanao'da yaşanan  ve 120 bin kişinin öldüğü savaşa son vermek amacıyla müzakere süreci başlatılmıştı.

Malezya Başbakanı Necip Rezzak’ın arabuluculuk yaptığı müzakerelerde hükümet, Türkiye’deki örneğine benzer bir “akil adamlar” heyeti de oluşturmuştu. Başkent Manila'daki Malacanang Sarayı bahçesine kurulan çadırdaki imza törenine  binden fazla kişi tanıklık etti. Halk anlaşmanın imzalanmasını coşkuyla kutlarken bedel ödemiş bir çok insan da “sevinç” gözyaşları döktü. Mindanao'nun güneyinde yer alan ve nüfusunun büyük bir kısmı Müslümanlardan oluşan Bangsamoro'daki bölgesel hükümete daha fazla özgürlük tanıyan anlaşmaya göre, Bangsamoro özerk hükümeti, kendi bütçesine ve polis gücüne sahip olacak. Bölgede yerel seçimler, 2016'da yapılacak.
Filipinler Devlet Başkanına müzakereler sırasında danışmanlık yapan Teresita Quintos Deles, imza töreninde yaptığı konuşmada  "Artık çocuklar, güvenlikleri için kaçmaya çalışmayacak. Artık kimse, evlerini terk etmek zorunda kalmayacak. Artık yoksulluk, korku olmayacak. Yeter. Tüm bunlardan bıktık usandık" dedi. Nüfusun büyük bir kısmının Katolik olduğu ülkenin güneyindeki çatışmalar, Müslüman azınlığın yoksulluk içinde yaşamasına neden olmuştu. MİKC lideri Hacı Murad İbrahim ise önceki gün "Türkiye'den bize yol göstermesini istiyoruz" demişti.
Filipinler anayasasının Özerk Bölgelerin Kurulması ile ilgili maddesi uyarınca bir Geçiş Süreci Komisyonu kurulacak.Geçiş sürecinin ardından 2016 yılında yapılacak seçimde Bangsamoro hükümeti seçilecek. Bangsamoro'nun coğrafi sınırları ise referandumla belirlenecek. Tüm silahlı gruplar tasfiye edilerek polis gücü kurulacak.

0 yorum:

Yorum Gönder