26 Şubat 2014 Çarşamba

OLTA İPİNDEN YAPAY KALP KASI



Türk bilim insanları her geçen gün tıpta devrim açacak bir buluşa imza atıyor. Tekirdağ’da profesör çift, misinadan yaptıkları yapay kasla kalp hastalarına derman olacak.

Kalp hastalıkları çoğu insanın hayatını karartsa da her geçen gün yapılan çalışmalar artık dermansız dert tabirini ortadan kaldıracak nitelikte. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'ne bağlı Çorlu Mühendislik Fakültesi'nin Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe ve bölüm başkanı eşi Prof. Dr. Fatma Göktepe olta ipinden yapay kas ürettiklerini açıkladı. Yapay kasların 5 yıl içerisinden insanlar üzerinde kullanılmaya başlanabileceğini açıklayan çift, insan kasından 117 kat daha fazla yük kaldırabilme gücüne sahip kas iplerinin insansı robot üretiminde, gelişmiş protezlerde, felçli hastalarda ve kalp rahatsızlıklarında kullanılmasının hedeflendiğini söyledi.
Prof. Dr. Fatma Göktepe ile birlikte bu konuyu ilgi duydukları için kendilerinin de bir süredir çalışmalar yürüttüğünü anlatan Prof. Dr. Özer Göktepe, günlük hayatta kullanılan olta ipi misinadan yapay kas ipliklerini elde edebileceğini keşfettiklerini belirterek  "ABD'de daha önce denenmiş bu yöntemi biz de yaptık ancak kullandıkları malzeme oldukça pahalıydı. Bizim bu probleme daha basit bir çözüm bulmamız gerektiğini düşündük ve olta ipi misinadan bu yapay kas ipliklerini elde edebileceğimizi keşfettik" dedi.
Yapılan incelemelerin ardından misinadan ürettikleri kas iplerinin, normal insandaki kas iplerinden 117 kat daha güçlü olduğunu belirlediklerini anlatan Prof.Dr. Özer Göktepe, "Yaptığımız incelemelerin ardından 1 kilo yapay kasın jet morun hızına eşit olduğunu belirledik. Bu yapay kaslarla dış giyilebilir iskeletlerin yapılması da söz konusu olacak. Askerler normalde 80-100 kiloyu taşıyabiliyorsa bu yapay kastan yapılacak dış iskeletlerle belki 500 kiloyu taşır hale gelebilecekler. Onun ötesinde çok gelişmiş protezleri yapay kasla yapmak mümkün" diye konuştu.
Ürettikleri yapay kasların insan sağlığı için kullanılabilmek için özellikle kardiyologlarla işbirliği içerisinde olduğunu anlatan NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Özer Göktepe, "Kardiyolog arkadaşlarla konuştuğumuz zaman kalbe küçük bir hareket vermenin bile hayat kurtarıcı olduğunu söyledi. Ümit ederiz ki, onlarla birlikte de çalışacağız. Bunu uygulayabildiğimiz takdirde pek çok ölümcül kalp hastalıklarının önüne geçme sansımız olacak" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder