14 Ocak 2014 Salı

MODERN SANATA KOMŞU ZİYARETİ



İstanbul Modern, kuruluşunun 10’uncu yılı kapsamında ‘Komşular-Türkiye ve Çevresinden Güncel Anlatılar’ başlıklı yeni sergisini açtı.

Türkiye’nin içinde bulunduğu geniş coğrafyadaki güncel sanat çalışmalarından kapsamlı bir seçki sunan sergide, 17 ülkeden 35 sanatçının yapıtı yer alıyor. Bölgenin görsel kültürüne yönelik ortak yaklaşımları araştıran ‘Komşular’, günümüz sanatı ve sanatçılarını sadece bölgesel ya da ulusal kimlikler üzerinden tanımlamanın geçersizliğinden yola çıkıyor. Sanatçıların çalışmalarında bu bölgeye has deneyimlerine nasıl yer verdiğiyle ilgilenirken, günümüz sanat pratiğindeki dilleri, özellikle de anlatı, sözlü gelenek ve halk tiyatrosu gibi formları kullanan veya onlarla ilişki kuran yapıtlara odaklanıyor. Sergiye yapıtlarıyla konuk olanlar ise Türkiye’nin yanı sıra birbiriyle tarihi, siyasal ve kültürel bağları olan Balkanlar, Kafkasya ve Orta Doğu gibi komşu coğrafyalardan günümüz sanatı temsilcileri. İçlerinde Turhan Selçuk, Furat al Jamil, Mounira Al Solh, Maja Bajevic, Sonia Balassanian, Vesna Bukovec, Canan, Nezaket Ekici, Nasra Şimmes ve Nil Yalter gibi pek çok isim var.
Bölge kültür ve sanatında öne çıkan hikaye anlatımını ve yolculuğu konu alan sergi kapsamında; gösterim, performans, panel, söyleşi ve atölye çalışmalarından oluşan kapsamlı bir etkinlik programı da hazırlandı. ‘Komşular’ sergisi, 8 Mayıs’a dek İstanbul Modern’de izlenebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder