6 Ocak 2014 Pazartesi

ÇEVRE FELAKETİNİ ÖNLEYECEK 25 MİLYONLUK TESİS



Balıkesir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve yüzde 85,9'u Avrupa Birliği (AB) hibesiyle gerçekleştirilen 25 milyon 511 bin avroluk Katı Atık Yönetimi Projesi çerçevesinde kurulumu süren tesis, mayıs ayında hizmete girecek.

Balıkesir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, çevre felaketleri ve doğa kirliliğini önlemeyi hedeflemesi bakımından örnek gösterilen Katı Atık Yönetimi Projesinin temeli, 12 Aralık 2012'de atıldı. Yüzde 95'i tamamlanan ve yasal bitiş süresi 17 Mayıs 2014 olan, 25 milyon 511 bin avro maliyetli proje, yüzde 85,9 oranıyla şu ana kadar AB'den en yüksek hibe verilen proje olarak gösteriliyor.
Bölgede 100 hektar alanda kurulumu süren tesis, birçok üniteden oluşmasından dolayı entegre olarak Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor. 100 bin metrekarelik alana sahip çöp döküm sahası iki bölümden oluşuyor ve toplam depolama ömrü 40 yıl olacak şekilde planlandı.
Proje kapsamındaki ayrıştırma tesisinin kapasitesi saatte 10 ton iken tıbbi atık tesisi, saatte 150-200 kilogram atık bertaraf edecek. Kompost (organik gübre) tesisi yılda 5 bin ton kapasiteli olarak planlandı. Sızıntı suyu arıtma tesisi de günlük 70 metreküp kapasiteye sahip.
Susurluk Çayı ve Kepsut Deresi'nin çevresi ile Pamukçu Ovası tarım arazilerindeki 10 bin kamyon atık, Balıkesir'deki çöp sahasına getirildi. İvrindi, Savaştepe, Bigadiç'te orman arazisinde bulunan çöpler yerinde kapatılırken orman, akarsu kıyıları ve tarım arazilerinde çevre felaketinin önüne geçildi.
Toplam 120 kişiye istihdam oluşturacak proje çerçevesinde 37 bin metrekarelik vahşi depolama çöp sahası da rehabilite edildi. Böylece çöp suları arıtma tesisinde arıtılacak ve yeraltı suları ile akarsuların kirlenmesi önlenecek.
Kompost tesisi sayesinde park ve bahçe atıkları, organik atıklar ve pazar yeri atıkları, park bahçelerin peyzaj çalışmalarında kullanılacak organik gübre haline getirilecek.
Susurluk, Bigadiç, Savaştepe, İvrindi, Kepsut ile merkez Altıeylül ve Karesi ilçelerinin atıklarının toplanacağı sistemdeki tıbbi atık tesisi, ayrıca büyük önem taşıyor. Bu tür atıkların bertarafı için Bursa'ya yılda 2 milyon lira ödeyen Balıkesir Belediyesi, hem bu bedeli ödemeyecek hem de ilave 3 milyon lira daha gelir sağlayacak.
Projede gaz toplama boruları ile metan gazından enerji üretimi için gerekli alt yapı ve tesis de yapıldı. Çöp depolama sahasında oluşan metan gazından elektrik üretilmesi için çöpün 15 yıl olgunlaşması gerektiği için elektrik üretimi konusunda zorunlu olarak bu süre beklenecek. Bu süreye kadar ise oluşan metan gazı ise Gazprom Tesisi'nde yakılarak havaya verilecek. Bu sayede bu gazların atmosferde sera gazı etkisi göstermesinin önüne geçilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder