26 Kasım 2013 Salı

SAFRA YOLU TAŞLARINDAN AMELİYATSIZ KURTULUN



En fazla 1.5 saat süren bıçaksız bir operasyonla karın ağrılarına yol açan taşlardan kurtulmak mümkün.

Pankreas ve safra yollarının görüntülenmesi ve gerektiğinde anında cerrahi müdahale yapılmasına imkan veren ERCP adlı operasyonla safra kanalında oluşan taşlar, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan yaklaşık 1-1.5 saat işlemle ince bağırsağa düşürülüyor ve hasta safra taşından kurtuluyor. Liv Hospital’dan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ahmet Burak Toros, yöntemin nasıl uygulandığını anlattı: “Hasta önce anesteziyle uyutulur, ardından ‘duodenoskop’ denen, ucunda kamera olan özel bir alet hastaya yutturularak ince bağırsak başlangıcına dek gidilir. Burada ‘papilla’ denen bağırsağa açılan safra kanalı ağzı bulunup kanüle edilir ve sonra işlem başlar. Duruma göre yarım saat-1.5 saat arası sürebilen bu operasyondan sonra hasta bir gece gözlemde tutulur, sabah sorun yoksa taburcu edilir. Tabii işlem öncesi bazı tetkikler ve ilaç düzenlemeleri yapmak gerekir.”
HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR
- Ana safra kanalından safra çamuru ve taşların temizlenmesinde.
- Safra yolu veya safra yolu ağzı darlıklarının açılmasında.
- Safra yolunu daraltan veya tıkayan kanserler vakalarında stent konarak normal safra akışının sağlanmasında ve sarılığın giderilmesinde.
- Sklerozan kolanjit gibi bazı ciddi hastalıklara tanı konulma aşamasında.
- Pankreatik stent uygulaması, ana pankreas kanalındaki taşların temizlenmesi gibi bazı pankreasa bağlı hastalıklarının tedavisinde.
- Hastada safra yolu paraziti vakasından şüphelenilen durumlarda.
- Tıkayıcı sarılıkların tedavisinde.

0 yorum:

Yorum Gönder