21 Kasım 2013 Perşembe

AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA ALKIŞLAR MALALA’YA



Taliban saldırısında başından yaralanan 16 yaşındaki Pakistanlı Malala Yousafzai, AP'nin insan hakları alanında verdiği Sakharov Ödülü’nü Strasbourg’da düzenlenen törenle aldı.

“Bir çocuk, bir öğretmen, bir kitap ve bir kalem dünyayı değiştirebilir” sözüyle eğitime erişimde zorluk çeken milyonlarca çocuğun sesi ve umudu haline gelen 16 yaşındaki Pakistanlı Malala Yousafzai, Avrupa Parlamentosu’nun konuğuydu.
Avrupa Parlamentosu’nun insan hakları alanında her yıl verdiği Sakharov Ödülü’nün ödül töreninde konuşan ve Avrupalı parlamenterlerin dakikalarca ayakta alkışladığı Yousafzai, “Hala umut var” mesajı verdi.
Ödül törenindeki konuşmasına Fransız düşünür Voltaire’in, “Söylediklerinize katılmıyorum ama onları söyleme hakkınızı ölümüne savunurum” sözleriyle başlayan Yousafzai, konuşmasının içtenliğiyle, verdiği duru ve net mesajlarla genelde uzlaşıya alışık olmayan Avrupa Parlamentosu üyelerinin istisnasız tümünün beğenisini kazandı.
Ödülünü, “Pakistan’ın ismi duyulmamış kahramanlarına ve dünyanın her yerinde temel hakları için mücadele eden herkese” adadığını söyleyen Yousafzai, “süper güç” olmanın orduların büyüklüğüne ve silahların çokluğuna bağlı olmaması gerektiğine vurgu yaptı. Yousafzai, süper güç olmanın asıl kriterlerinin okuryazarlık oranı, bir ülkenin vatandaşlarına sağladığı temel haklar, eğitimli insanların sayısı ve kadın-erkek eşitliği olduğunu söyledi.
Ayakta alkışlanarak başladığı konuşması, sık sık alkışlarla kesilen ve başladığı gibi ayakta alkışlanarak tamamlanan Yousafzai son noktayı, “57 milyon çocuk iPhone, Xbox, Playstation ya da çikolata değil bir kitap ve bir kalem istiyor” sözleriyle tamamladı.
Sakharov Ödülü, Avrupa Parlamentosu tarafından 1988’den bu yana veriliyor. İnsan hakları alanında “büyük hizmetleri” bulunan isimlere verilen ödülün 25. yılının kutlandığı törende, ödül sahiplerinden 22’si hazır bulundu.

0 yorum:

Yorum Gönder