8 Ekim 2013 Salı

TIPTA NOBEL HÜCRESEL DEVRİME



Nobel ödülleri dün açıklanmaya başladı. Nobel Tıp Ödülü’ne, hücrenin nakil sisteminin nasıl işlediğini açıklayan devrim niteliğindeki çalışmalarıyla ABD’den James Rothman ve Randy Schekman ile Almanya’dan Thomas Südhof layık görüldü.

Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada, “Yaptıkları keşifler, diyabetten bağışıklık sistemi bozukluklarına kadar birçok hastalığın gizli yönlerine ışık tuttu” denildi.
10 Aralık’ta İsveç’in başkenti Stockholm’da yapılacak törenle 8 milyon İsveç kronu (2.5 milyon lira) alacak üç bilim insanı, yıllardır birbirlerinden bağımsız olarak, hücrelerin içindeki ‘kargo sistemini’ inceliyorlardı. Ve sonunda üçü de, hücre içinde taşıma görevi yapan keseciklerin nasıl tam zamanında, tam ihtiyaç olan yere ulaştıklarının sırrının ‘birer bölümünü’ çözdüler. Südhof sinir hücrelerinin birbirleriyle iletişim mekanizmasını, Schekman nakil sistemi hatalı hücrelerin işleyişini açıkladı. Rothman ise keseciklerin bir protein kompleksi sayesinde, hedeflenen zara tutunabildiğini keşfederek, bilmecinin tamamının çözülmesine büyük katkı sağladı. Böylece sadece belirli kombinasyonlara sahip keseciklerin belirli noktalara tutunabildiği anlaşıldı.

0 yorum:

Yorum Gönder