9 Ekim 2013 Çarşamba

LEYLÂ ERBİL’İN ADI KÜTÜPHANEYE VERİLDİ



19 Temmuz 2013’te aramızdan ayrılan devrimci yazar Leylâ Erbil, dün Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde yazarımız Ahmet Cemal, Irmak Zileli, Can Kolukısa, Onur Behramoğlu’nun konuşmacı olduğu etkinlikle anıldı.

Kaya Tokmakçıoğlu’nun sunduğu etkinliğin ardından  Ahmet Cemal yazarın editörü Ruken Kızıler’le bir söyleşi yaptı. Aynı gün eşi Mehmet Erbil ve kızı Fatoş Erbil’in de katıldığı törenle, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi binasında hazırlanan Leylâ Erbil Kütüphanesi’nin kapıları okuyuculara açıldı. Açılışta, aile adına konuşan Fatoş Erbil, “Bu mevcut kütüphaneye annemin adının verilmesi çok gurur verici. Onun el yazısı ve bazı özel eşyalarını hediye ettik ancak onun kendi kütüphanesi için henüz karar vermiş değiliz.” sözleriyle NHKM’ye teşekkür etti.
Anma etkinliğinde konuşan Ahmet Cemal, Erbil’in kendisi olma çabasına dikkat çekerek; “Toplumsal arka planı hiç ihmal etmeyen, tarihsel bilinci çok güçlü olan Leyla Erbil’i yapıtlarını okuyarak yaşatacağız” dedi. Dünyanın en önemli yazarlarından birinin arkasından konuşmanın güçlüğünü vurgulayan genç yazarlar Zileli ve Behramoğlu, Leyla Erbil’i tanımak ve okumaktan duydukları şansın yanı sıra kaybetmekten duydukları eksikliği dile getirerek; “külyutmaz, gerçek bir devrimci, yazarken hakikati arayan ve buna okuyucuyu da dahil etmeyi görev sayan bir yazar” olduğunun altını çizdiler.   Tiyatro Pera oyuncularından Kolukısa ise, Erbil’in “Kalan’dan doğmadır ancak Kalan’ın dil akışını bozduğu için… yeni bir anlatı olarak yazmış bulunuyorum” diye başladığı son kitabı Tuhaf bir Erkek’ten bir bölüm okudu. Etkinliğin sonunda Ahmet Cemal’in sorularını editörü Kızıler, “Son beş yıldır İş Bankası Yayınları’nda birlikte çalıştık. Sıcaklığını, dostluğunu, riyakarlığa tahammülsüzlüğünü, gençlere verdiği önemi gördüm. Her türlü öneriye, eleştiriye açıktı. Övgü değil eleştiri beklerdi. Son anına kadar yazarlığını hiç unutmadığına hayranlıkla tanık oldum.” sözleriyle yanıtladı.

0 yorum:

Yorum Gönder