5 Eylül 2013 Perşembe

YAŞAR KEMAL’E KÜLTÜR NİŞANI



Dünyaca ünlü yazarımız Yaşar Kemal’e Ermenistan Kültür Bakanlığı tarafından Ermeni kültürel mirasına gösterdiği saygıdan dolayı Krikor Naregatsi nişanı verildi.

Nişan, Yaşar Kemal’e, Ermeni kültürel mirasına gösterdiği saygının yanı sıra adalet, özgürlük ve insan onuruyla ilgili evrensel değerlere olan bağlılığı gerekçesiyle sunuldu.
Krikor Naregatsi nişanını Ermenistan Kültür Bakanı temsilcisi Seyranuhi Geghamyan, Ermenistan milletvekili Aragats Akhoyan ile Batı Ermenileri Konseyi temsilcileri Vahan Melikian ve Sevag Ardzruni takdim etti.
Bakanlık Temsilcisi Seyranuhi Geghamyan, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Benim halkım, insani bir bakış açısıyla ve yüzyılların getirdiği birikimle, yeni nesillere hiçbir olumlu adımın karşılıksız bırakılmaması gerektiğini öğretti. 1951 yılında, Ermeni mimarisinin başlıca örneklerinden biri olan Ahtamar’daki Surp Haç Ermeni Kilisesi’nin yıkımına karşı çıkarak bireysel yüreklilik gösteren Yaşar Kemal’e halkımızın takdir duygularını iletmeye geldik.” Geghamyan, Yaşar Kemal’in eseri “İnce Memed”in Ermenice’de de yayımlandığını ifade etti ve “O benim kuşağımın da kahramanı” diye konuştu.
Nişanını Seyranuhi Geghamyan, Aragats Akhoyan, Vahan Melikian ve Sevag Ardzruni’den alan Yaşar Kemal, şunları söyledi:
“Ermeni uygarlığı mimariden müziğe, zanaatten bilime her alanda bu topraklarda önemli izler, büyük isimler bırakan bir kültür. Bu topraklar çok büyük acıların, kıyımların toprağı. Aleviler, Yezidiler, Süryaniler, Türkmenler, Kürtler ve Ermeniler... Yaşanmış çok büyük acılar, yitirilmiş çok büyük değerler var ama insanlığın bütün kirlerinden arınması çabası da var. Çabaların en kutsalı da düşmanlıklara karşı koymak, barışta direnmektir.
Bin yıl öteden sevgi diliyle seslenen Aziz Krikor Naregatsi adına bir dostluk köprüsü kuran Ermenistan Kültür Bakanlığı’na teşekkür ederim. Ortak dileğimiz  düşmanlıkların dostluğa, öfkenin sevgiye dönüştüğü bir dünyadır. Dostlukta ve barışta birlikte direnelim.”

0 yorum:

Yorum Gönder