3 Eylül 2013 Salı

LONDRA'DAKİ MEZAR TAŞLARI TÜRKİYE'YE DÖNÜYOR



Karacaahmet Mezarlığı'ndan çalındığı iddia edilen 4 Osmanlı mezar taşı, Londra'da müzayede evi 'High Road Auctions' tarafından geçtiğimiz ay satışa çıkarılmıştı. Medyaya yansıyan haberlerin ardından satışları durdurulan taşlar, Türkiye'ye gönderilecek.

Zaman'ın haberine göre; Osmanlı dönemine ait mezar taşları geçtiğimiz haftalarda Londra’da bir müzayede evinde satılmak üzere iken fark edilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle 17’nci ve 18’inci yüzyıla ait dört mezar taşının satışı durdurulmuştu. Türk-İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü uzmanları taşlarla ilgili gerekli incelemeleri yaptı. Mezar taşlarının İstanbul’dan çalındığına ilişkin kanaat kuvvetlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in talimatıyla yürütülen müzakere süreci neticesinde müzayede evi, mezar taşlarını Türkiye’ye iade etmeyi kabul etti.
İade işlemlerine ilişkin prosedürleri 29 Ağustos 2013 tarihinde tamamlanan eserler, Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nce müzayede evinden alınarak, Londra Büyükelçiliği’ne teslim edildi. Mezar taşlarının Türkiye’ye getirilişinin akabinde uzmanlar daha detaylı incelemede bulunacak. Çalışmaların ardından mezar taşları ait oldukları yerlere taşınacak. Yerleri bulunamayan mezar taşları ise uygun bir müzede sergilenecek. Konu ile ilgili açıklama yapan Bakan Ömer Çelik, Bakanlık olarak yabancı ülkelere kaçırılmış eserler konusunda çok hassas olduklarını belirtti. Çelik, “Mezar taşları hayatın ve tarihin özeti, hayatın kodlarının nakşedildiği eserlerdir. Bunların korunması da kültürel mirasımızın korunmasının önceliklerindendir. Kültürel mirasın korunması, ‘geleceğimizin tarihi’nin inşası için temeldir.” dedi. Bakan Çelik, buna benzer olayların tekrarlanmaması için ilgili kurumlara ‘tarihî eserlerin korunmasında hassasiyetin daha da artırılması’ talimatını verdi.

0 yorum:

Yorum Gönder