15 Temmuz 2013 Pazartesi

LONDRA'DA İLHAM VERİCİ BİR EVSİZ MERKEZİ



İngiliz sosyal araştırma kurumlarından CHAIN’in 2013’ün mart-nisan aylarını kapsayan raporu, İngiltere ’deki evsiz sayısını yaklaşık 6 bin 473 olarak belirliyor. Son iki yılda yüzde 62 oranında artan bu rakam, hesaplanamayan rakamın çok daha fazla olduğunu göz önüne alırsak, İngilizleri hayli düşündürüyor. Binlerce göçmenin yaşadığı Londra , evsizlerin de çoğunluğunu barındırıyor. İşte West London Day Center, Londra’nın bu devasa sorunuyla 35 yıldır mücadele eden bir kurum. Methodist Kilisesi tarafından oluşturulan yardım kurumu West London Mission’ın bünyesindeki merkez, her yıl 25 yaş üzeri binlerce insana yardım ediyor.

Londra’nın, üçü şehrin merkezinde toplam altı bölgesinde faaliyet gösteren, devletten bağımsız bu kurumda öncelikli olarak evsizlerin yiyecek, temizlik, çamaşır gibi temel ihtiyaçları karşılanıyor. Her şey belli bir planla işliyor: Yemek ve diğer aktivitelerin saatleri duvarlardaki çizelgelerde belirtilmiş. Dünyanın çeşitli yerlerinden gönüllülerin çalıştığı merkezde mönüde Avusturyalı bir şefin hazırladığı yemek olabiliyor mesela... Fakat bu yemeği ücretsiz yemek ve her ay para yardımı alabilmek için gerçekten yardıma ihtiyacın olduğunu kanıtlamak, sağlık kontrollerinden geçerek merkeze kayıt yaptırmak gerekiyor. Merkezin sakinleri kurum adresini ev adresi olarak kullanabiliyor. Böylece kendilerine gelen postaları buradan alabiliyorlar. Kurumun bir başka ve belki de en hassas hizmeti de sağlık. Kuşkusuz en önemli sorun olan sağlık, İngiliz Ulusal Sağlık Servisi’nin sağladığı malzemeler, doktor ve hemşirelerle çözülüyor. Düzenli sağlık kontrolünün yanısıra herhangi bir durumda acil müdahale, çeşitli tetkik ve analizlerle yönlendiriyor hastaları. Devamlı yürümekten oluşan ayak hastalıklarının tedavi edilmesinin yanısıra göz muayenesi de yapılan evsizlere lens ve gözlük sağlanıyor.
Merkezin sanatı özellikle desteklediğini fark etmemek imkânsız; duvarlarda resim ve el işleri, bir odada 10’a yakın gitar gözden kaçmıyor. Yalnızca evsizlerin temel ihtiyaçlarının giderilmesiyle bitmiyor, kurumun görevi. Asıl gaye evsizleri hayata kazandırmak. Resim ya da el işleri yapan evsizler, işlerini Londra’da galerilerde sergileme fırsatı elde ediyor, kimi zaman satarak para kazanabiliyorlar. Gitar dersleri alma şansları var. Gitar jam session’lar düzenleniyor, yaptığı müzik kayda geçen, sanatçı evsizler de var aralarında... City of Westminster College’den gelen gönüllü öğretmenlerin verdiği eğitimler ışığında bilgisayar ve İngilizce (çoğunluğu göçmen olan evsizlerin İngilizce sorunu var) eğitimi de alabiliyorlar. Okuma ve TV salonunda çok sayıda kitap ve DVD bulmak da mümkün.
Evsizleri hayata kazandırmanın bir yolu da iş fırsatları yaratmak. Departmant for Work and Pensions yetkilileri, evsizlere iş bulmak konusunda yardımcı oluyor. Proje grupları oluşturuluyor, CV dolduruluyor, iş görüşme denemeleri yapılıyor ve hatta görüşmede giyecekleri kıyafetler temin ediliyor. İngiltere’deki bazı şirketlerle bağlantıları olan kurum birçok evsize iş ve ev bulmuş. Son zamanlarda McDonalds, Hilton ya da Birmingham’da bir fabrikada işe alınan evsizler olmuş.
İngiltere’de çeşitli kiliselerin ve hayır kuruluşlarının yardımıyla işleyen başka evsiz merkezleri de var. Bu kurumlar çesitli organizasyonlarla ve ve bağışlarla bütçelerini oluşturuyor. Devlet tarafindan işletilen yardım kurumları da evsiz ve muhtaç durumdaki insanlara hizmet veriyor.
Merkezin müdürlerinden Tom McDonald, “İnsanları bu duruma iten türlü sebepler var. İlişki sonrası yaşanan yoğun depresyon, işten çıkartılma, aşırı stres gibi durumlar da mevcut” diyor. Bir başka sebep de var: Sadece isyan etmek ve otoriteye “hayır” demek.

0 yorum:

Yorum Gönder