25 Temmuz 2013 Perşembe

KADINA GECE MESAİSİ YOK



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kadın çalışanların gece mesaisinde çalıştırılmalarına ilişkin yönetmelikte değişikliğe gitti. Resmi Gazete'de dün yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, emziren kadınların 6 süre ile gece mesaisinde çalıştırılmayacakları hükmü değiştirilerek, bir yıla çıkarıldı. Bir yıllık emzirme süresi, anne ve çocuğun sağlığı açısından gerekli görülerek, işyeri hekimince raporlandırıldığı takdirde 6 ay daha uzatılabilecek. Kadın çalışanlar, hamileliklerini doktor raporuyla belgelendirdikleri andan itibaren doğuma kadar gece mesaisinde çalıştırılmayacak.

2004'te çıkarılan Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik'te değişikliğe giden Çalışma Bakanlığı, eskisinde yer alan, kadınlara gece mesaisinin en fazla 7.5 saatle sınırlandırılmasına ilişkin hükmü aynen korudu. Belediye sınırları dışında ve içindeki çalışanların ulaşımları ile ilgili de düzenlemeler yapıldı. İşverenler, posta değişim saatlerinde toplu taşıma araçlarıyla gidip gelme zorluğu bulunan gece postalarında çalıştıracakları kadın çalışanları, uygun araçlarla ikametgahlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirmekle yükümlü olacak.
Kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılabilmeleri için, işe başlamadan önce, gece postalarında çalıştırılmalarında sakınca olmadığına ilişkin sağlık raporu işyerinde görevli işyeri hekiminden alınacak. Ayrıca işyerinde maruz kalınan sağlık ve güvenlik risklerini de dikkate alarak işyeri hekimince belirlenen aralıklarla çalışanların muayenelerinin yapılması sağlanacak.
Yönetmelikte kocasıyla aynı veya ayrı işlerinde çalışan kadınlar için de düzenleme yapıldı. Buna göre işin postalar halinde yürütüldüğü aynı veya ayrı bir işyerinde çalışıyorsa kadının isteği üzerine, gece çalıştırılması, kocasının gece postasına rastlamayacak.

0 yorum:

Yorum Gönder