19 Haziran 2013 Çarşamba

'YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ' KRZYSZTOF PENDERECKİ'YE SUNULDU



41. İstanbul Müzik Festivali'nin 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü', dün akşam Aya İrini Müzesi’nde yapılan Münih Oda Orkestrası konseri öncesinde, toplumsal konulara duyarlılığıyla da tanınan Polonyalı ünlü besteci Krzysztof Penderecki'ye sunuldu.

20. yüzyılın ikinci yarısına damgasını vurmuş, kullandığı avangart olduğu kadar geleneksel müzik dili ile günümüzün en fazla sipariş alan ve aralarında senfonik eserler ile operaların da bulunduğu çok zengin bir eser birikimine sahip Krzysztof Penderecki, festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nü İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer’in elinden, tekrar Türkiye’de bulunmaktan ve Aya İrini’de bu ödülü almaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, aldı. Polonya Başkonsolosu Miroslaw Stawski de vatandaşları Penderecki’ye çiçek vererek tebrik etti.
Yeni neslin ünlü piyanistlerinden Khatia Buniatishvili’nin solist olduğu konseri “Zaman ve Değişim” teması etrafında kurgulayan Münih Oda Orkestrası, Stravinsky’nin “Re Majör Konçertosu”yla başladığı konserde Penderecki’nin 1960’ta bestelediği, UNESCO ödüllü “52 Yaylı İçin Hiroşima Kurbanlarına Ağıt” ı Türkiye’den sanatçılarla genişlettiği orkestrayla seslendirdi. Konserin ilk bölümünde Mozart’ın 23 No.lu konçertosunu seslendiren genç piyanist Khatia Buniatishvili’nin Prokofiev’ten yaptığı bis de çok beğenildi. Konser, Haydn’ın “Veda” Senfonisi’yle sona erdi.

0 yorum:

Yorum Gönder