7 Haziran 2013 Cuma

TAKSİM GEZİ PARKI ŞİMDİDEN MÜZELİK!



Taksim açık hava müzesi gibi. Barikatlarda anı fotoğrafları çektiriliyor. İnşaat şantiyesinde çeşitli eşyaların da sergilendiği 'Devrim Müzesi' açıldı.

Gezi Parkı’nda dokuz günde o kadar çok şey yaşandı ki alan şimdiden bir açık hava müzesine dönmüş durumda. Parkın girişinde altgeçit inşaatı işçilerinin kaldığı bir prefabrike şantiye, ‘Devrim Müzesi’ne çevrildi. Dışarıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetle ilgili mizah dergileri sergileniyor, içeride Gezi Parkı’nın ilk günden bu yana fotoğrafları, ülkenin dört bir yanından gelen direnişçilerin bıraktığı notlar, polis copu, kaskı, zırhı sergileniyor... Müze kart gerekmiyor, üstelik 24 saat açık!
Yakın mesafeden suratına gaz sıkılan ‘kırmızı elbiseli kadın’ın bez afişi yapılmış, kafa kısmı kesik, isteyen gelip fotoğrafını çektiriyor. Gaz maskesiyle semah dönen mevlevi de bir diğer sembol, spreyle boyanmış stencil’ları (şablon) parkın dört bir köşesinde. Çarşı’nın POMA’sı (Polis Olaylarına Müdahale Aracı) herkesin favorisi. Beşiktaş ’a giden yoldaki barikatlara tırmanıp fotoğraf çektirenler gırla… Parktaki örgütsüz kalabalık giderek artıyor. Mercimek köftesi dağıtan bir grup masalarının önüne “Yaratıcı olun, diğer gazları deneyin: mercimek gazı, bulgur gazı, kimyon gazı” ilanları yapıştırmış. ‘Kimsiniz?’ deyince “Nasıl yani?Arkadaşlarla geldik” cevabını veriyorlar.
Parkta yıkımın başladığı yer bostan haline gelmiş. Burada kompost (gübre) yaparken yakaladığım gönüllüler de “Kimseyle birlikte değiliz, herkes her yerden” diyor. Şimdide kavun, çilek, domates, biber, mısır, zeytin ekilmiş, çiçeklerden barış işareti bile yapılmış.
Yeni gelen ziyaretçiler parkın her köşesini görme heyecanıyla koşuştururken günlerdir burada kalan öğrenciler artık iyice yerleşmiş, ortama girmiş. Çadırlarda ‘yorulan yatsın’ afişleri asılı, etraflarında çiçek saksıları dizili. İsteyene ücretsiz çadır bulunuyor… Final dönemlerinde olan öğrenciler bir yandan da ders çalışıyor. Hatta Divan Oteli karşısındaki alandabirde ‘Çapulcu dershanesi’ kurulmuş, LGS için matematik, fizik, tarih dersleri veriliyor… Bilgi paylaşımları giderek artıyor. Bir tahtaya ders vermek ve almak isteyenler için iki ayrı kâğıt asılmış. ‘X konusunda bilgiliyim paylaşmak, anlatmak istiyorum’ afişindeki notlar: Uyku sorunu çekenler uyutulur, kart hilesi öğretilir, çocuklara hip hop dersi verilir...

0 yorum:

Yorum Gönder