30 Mayıs 2013 Perşembe

SİNEMANIN YAKIŞTIĞI KENT



Daha önce bir sinema salonu bulunmayan Mardin’i sinemayla buluşturan SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, bu yıl sekiz yaşına basıyor. 31 Mayıs - 7 Haziran arasında düzenlenecek festivalin açılış filmi Yılmaz Erdoğan imzalı ‘Kelebeğin Rüyası’.
Açılış gecesine filmin oyuncularından Belçim Bilgin ile Mert Fırat’ın da geleceği festivalin bu yılki ana teması ise mültecilik. Mülteci yönetmenlerin yapıtları, mülteci hikayeleri ve mülteci olma haline farklı bakan filmlerin yer aldığı programdaki filmler Karzan Kader’in ‘Bekas’ı, Mania Akbari’nin ‘Tahran’dan Londra ’ya ve 20 Parmak’ı, Yaşar Oktay’ın ‘Suriyeli Gelinler’i, Riad Ashmar’ın ‘Aitu’su, Ümit Kıvanç’ın ‘Ağlama Anne, Güzel Yerdeyim’i ve Selim Evci’nin ‘Rüzgarlar’ı. Bu yönetmenlerden, İranlı kadın sinemacı ve videocu Mania Akbari ise festivalin önemli konuklarından. Akbar filminin gösterimine katılacak ve ardından izleyiciyle söyleşecek.
Festivalde bu yıl Meksika sinemasına özel bir bölüm de var. Odin Salazar Flores’in ‘Eşekler’i, Fernando J. Leon’un ‘Zebra’sı, Gabriel Guzman S. imzalı ‘Çin İşi’ bu bölümde gösterilecek filmler. Festivalde Avusturya sineması ise Georg Tiller’den ‘Persona Plajı’, Dariusz Kowalski’den ‘Nova Hota Yolunda’ filmleriyle temsil ediliyor. Daha önce Salt Beyoğlu’nda gösterilen ‘1+8’ videosunun SineMardin’deki gösterimi ise yönetmenler Angelika Brudniak ve Cynthia Madamski’nin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Türkiye ’den son dönem örneklerin gösterileceği programda yer alan filmlerin ekipleri de festivale konuk oluyor. ‘Sen Aydınlatırsın Geceyi’ filminin yönetmeni Onur Ünlü ve oyuncular Ali Atay, Serkan Keskin ve Ahmet Mümtaz Taylan; ‘Zerre’ filminin yönetmeni Erdem Tepegöz ve ekibi; ‘Küf’ filmi ile Ali Aydın; ‘Rüzgarlar’ ile Selim Evci ve başrol oyuncusu Mediha Didem Türemen; ‘FerahFeza’ ile Elif Refiğ; ‘Aziz Ayşe’ ile Elfe Uluç bu isimlerden birkaçı…
SineMardin’de ayrıca, Nilgün Öneş Senaryo Yazımı; Hasan Kaçan Mizah, Edebiyat ve Sinema; Veysel Berk Wallit! ve Ümit Kıvanç Belgesel Sinema ve Gerçeklerden Bahsetmek konularında söyleşiler gerçekleştirecek.

0 yorum:

Yorum Gönder