27 Mayıs 2013 Pazartesi

HASTALIKLAR TARİH OLUYOR!



Avustralyalı uzmanlar, semenderlerin sahip olduğu ‘kaybedilen organı yeniden geliştirme’ özelliğini insanlara kazandırabilecekleri iddiasında.

Monash Üniversitesi Yenileyici Tıp Enstitüsü’nden Dr. James Godwin, aksolotl (Ambystoma mexicanum) semenderlerinin sahip olduğu organ yenileme özelliğini insanlara kazandırmayı amaçlıyor. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kalbini, kuyruğunu, omuriliğini, hatta beynini yenileyebilen ‘aksolotl’ adlı semender hayli spesifik bir özelliğe sahip.
ABC News haber sitesine konuşan Dr. Godwin, aksolotllara yenileyici özelliği kazandıran faktörün, bağışıklık sisteminde yer alan makrofajlar olduğunu tespit etti. Godwin, hücreleri bakteri gibi işgalcilere karşı koruyan makrofajlar için “Sadece işgalcileri yemekle kalmıyorlar, özellikle yapılacak onarıma karar veriyorlar” dedi.
Araştırma ekibi, makrofajları aldığında, aksolotllar organ ve uzuvlarını yenileme özelliğini büyük ölçüde kaybetti. Makrofajların yaydığı kimyasalların yenileme süreci için büyük önem taşıdığına karar veren Dr. Godwin, “Yaraların doğasında belki de keşfetmediğimiz bir sırrı ortaya çıkarabiliriz” diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder