18 Mart 2013 Pazartesi

ŞEKER HASTALIĞINA ÇARE GELİYOR !



Yapay pankreas şeker hastalarının hayatını değiştirecek. Projeyi geliştiren ekipte yer alan Yale Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Eda Cengiz, deneme aşamasında olan cihazın özelliklerini anlattı: “Yapay pankreas sayesinde şeker hastaları istediğini yiyecek. Vücutlarına yerleştirilecek yapay pankreas aleti ile kan şekerleri sürekli ölçülecek. Gerekli insülin cihaz tarafın otomatik olarak vücuda verilecek.”

Yapay pankreasın şeker hastalığını biyonik yöntemle tedavi etmeyi amaçladığını belirten Cangiz, şu bilgileri verdi: “Yapay pankreasın üç ana parçası var. Glukoz sensörü, insülin dozunu hesaplayan elektronik algoritma ve insülini vücüda otomatik veren insülin pompası. Tüm işlemler saç teli kadar bir sensörle yapılıyor. Hastanın parmaktan kan şekerine bakmasına gerek yok. Alıcıdaki algoritma ne kadar insülin gerektiğini hesaplıyor ve insülin pompasına gerekli dozu vermesi için sinyal gönderiyor. Bu mekanizmada hasta istediği şeyleri yiyebiliyor. Çünkü sistem gerekli insülini otomatik olarak veriyor.”
Yard. Doç. Eda Cengiz, şu aşamada deri üstüne monte edilen cihazın ileriki aşamada deri altına yerleştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti: “Yapay pankreas birçok insan deneyinde başarı ile çalıştığını ispatladı. Bu sistem yakın gelecekte şeker hastalığının tedavisinde devrim yaratacak. Sistem gerçekleştiğinde hastanıza kol saati takar gibi bir elektronik alet takıp bu aletin tüm tedaviyi siz hiçbirşey yapmadan sağlaması mümkün olacak. Bir anlamda şeker hastalığınız olduğunu bile unutacaksınız.”

0 yorum:

Yorum Gönder