13 Mart 2013 Çarşamba

ANKARA'DA DOĞU SİNEMASI



Yarın, Ankaralılar için festival günü. Bu sene 24’üncüsü gerçekleştirilecek Ankara Film Festivali 14 - 24 Mart arasında izleyicilerinin karşısında. Bu seneyi Ankara için özel kılan bir ayrıntı ise program, Doğu’ya vurgu yapması.

Bu yıl Doğu’yu mercek altına alan festival, bu vesileyle Türkiye ’de hemen hiç bilinmeyen ülke sinemalarından 10 filmlik bir seçki sunuyor. Arap Baharı’ndan ‘oryantalist bakışa’ bu coğrafyaya dair türlü meseleye kamerasını çeviren filmlerden bazıları, Farid Mirkhani’nin ‘The Tender Moment of Sand’i, Şamil Aliyev’in ‘Çölcü’sü, Saman Moghaddam’ın ‘Ye Asheghane-ye Sadeh’i, Ebrahim Forouzesh’in ‘Hotchpotch’u, Christina Saab’ın ‘Che Guevara Died in Lebonan’ı, Nhue Giang Pham’ın ‘Tam Hon Me’si ve Lala Akhundova’nın ‘Işık Şehri’ adlı filmi.
Dünya Kitle İletişim Araştırma Vakfı tarafından Halkbank’ın ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek festival, sadece Doğu’ya bakmıyor elbette. Ankaralılar, bu sene 50’nci yaşını kutlayan Çek yeni dalgasını da unutmadı. 1960’lar başında Milos Forman, Jiri Menzel, Jan Nemec gibi isimleri çıkartan bu akım, festivalin Avrupa Sinema bölümünde bir kez daha anılacak. Aynı bölüm, filmleri Berlin ve Cannes’da gösterilen, İsveç sinemasının önde gelen isimlerinden yönetmen Daniel Schmid’in toplu gösterisini de kapsıyor.
Ölümünün 50’nci yılında Nâzım Hikmet’i Mehmet Eryılmaz’ın ‘Nâzım Hikmet Şarkıları’ belgeseliyle anan, ‘Doğu İmgeleri’ ve ‘Sinema Tarih’ panellerinin düzenleneceği festivalin ulusal uzun metraj film yarışmasında ise ‘Aziz Ayşe’, ‘Babamın Sesi’, ‘Tepenin Ardı’, ‘Güzelliğin On Par’ Etmez’, ‘Yük’, ‘Rüzgarlar’, ‘Evdeki Yabancılar’ ve ‘Şimdiki Zaman’ yer alıyor. Yarışmanın jürisi Tomris Giritlioğlu, Şenay Gürler, Ercan Kesal, Cemil Kavukçu ve Ezel Akay’dan oluşuyor.
Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın jürisinde ise Coşkun Aral, Bingöl Elmas, Mehmet Eryılmaz, Berrin Karakaş ve Serdar Öztürk yer alıyor.
Ulusal Kısa Film Yarışması’nın jürisinde Hakan Bıçakçı, Mahmut Fazıl Coşkun, Yiğit Özşener, Elif Tasçıoğlu ve Özgür Yaren var. Agnieszka Ayşen Kaim, Tanıl Bora ve Sevilay Çelenk’ten oluşan Akademia jürisi ise festivalde yer alan bütün filmleri değerlendirecek.
Yarın, Ankara’nın kapanmak üzere olan en eski tiyatrolarından Akün Sahnesi’nde Devin Özgün Çınar ile Yekta Kopan’ın sunacağı bir törenle başlayacak festivalde karikatürist Tonguç Yaşar’a Aziz Nesin Emek Ödülü, Stüdyo FM radyo programı adına Şebnem Savaşçı ve Yavuz Aydar’a Kitle İletişim Ödülü, ressam Nevzat Akoral’a ise Sanat Çınarı ödülü verilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder