11 Mart 2013 Pazartesi

ADANA'YA "TARIM MÜZESİ" KURULACAK



Adana'nın merkez Sarıçam ilçesindeki Suluca Köyü'nde bulunan Özler Tarım A.Ş. tesisleri içerisinde 'Tarım Müzesi' kurulması için Çukurova Üniversitesi, Adana Ticaret Borsası, Adana Çiftçiler Birliği, Adana Güçbirliği Vakfı ve Özler Tarım Ürünleri A.Ş. arasında protokol imzalandı. Müzede, geçmişten bugüne tarımda kullanılan alet, makine, eşya ve kıyafetler sergilenecek.

Törende konuşan Adana Güçbirliği Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest, Çukurova tarımının, Türkiye açısından önemine değinerek, "Adana Tarım Müzesi projesiyle, kentin bu yöndeki kültürel değerine vurgu yapmak istiyoruz. Çünkü cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda tarım ülkesi olan Türkiye, tarımdan sağladığı kazanımlarla sanayileşmesini sağlayabilmiştir. Tarımdaki tüm yenilenmeler ve ilkler Adana'dan başlamıştır. Oysa şimdi Adana nüfusunun yüzde 88.4'ü il merkezi ve ilçelerde yaşamaktadır. Köylerde yaşayan nüfus azalıyor. Bu müze çok önemli bir eksikliği giderecek" dedi.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu ise Çukurova Bölgesi'nin 'tarım bölgesi' olarak hatırlandığını ve bu şekilde tarihe geçtiğini ifade ederek, tarım kültürünün bilinmesi ve daha geniş kitlelere ulaşması için herkesi müzeye destek vermeye çağırdı.
Özler Tarım Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özler ise şunları kaydetti: "Firma olarak tarımla uğraşıyoruz. Proje dahilinde atadan, deden kalan tarımsal emektarlarını, eşimizin, dostumuzun tarımsal objelerini sergilemek için bir fikir doğmuştu. Burada müze için hazırlık yapmaya başladık. Şimdilik müze olarak burası toplama merkezi konumunda. Eserler toplanınca, daha geniş ve kalıcı bir yerde müzeyi açmayı planlıyoruz."

0 yorum:

Yorum Gönder