12 Şubat 2013 Salı

BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN



Pazartesi günleri öğrencisinden öğretmenine, okul personeline kadar herkesin katıldığı ‘okul meclisi’ toplantılarıyla başlıyor. Çocuklar kararlar alınırken etkin rol oynuyor, Hayat Bilgisi dersinde çocuklar sebze meyve yetiştiriyor. Matematik problemlerinde A şehrinden B şehrine yol alanlar karbon salımı yapan otomobiller değil bisiklet. Havuz problemleri yağmur suyunun birikmesi üzerinden kurgulanıyor. Klasik ve toplu sınav yerine alternatif ölçme değerlendirme yöntemleri kullanılıyor...

Böyle eğitim veren bir okul hayal ürünü değil. Eğitim meselesiyle derdi olan bir grup anne, baba ve eğitimci üç yıl önce ‘Başka Bir Okul Mümkün’ diyerek yola çıktı. ‘Eğitim Kooperatifi’nin iki ‘başka’ okul eylülde açılıyor. Şimdi bu başka okulları hayata geçirecek öğretmenler aranıyor.
Her şey, 2009 yılında eğitim sistemine dair sıkıntıları kendi deyişleriyle konuşup kararmaktan usanmış, bir grup anne, baba ve eğitimcinin ‘Başka Bİir Okul Mümkün mü ?’ sorusunu sormasıyla başladı. 2010’da Başka Bir Okul Mümkün Derneği’ni (BBOM) kurdular. Şu an dernekte yaklaşık 100 kişiler. Topluluk içerisinde uzmanlık alanı eğitim olan katılımcıların oranı yüzde 30’un üzerinde. 3 yıl sonunda hayallerini gerçekleştirdiler. Eylül ayında İstanbul ve Bodrum’da iki okul eğitime başlıyor. İstanbul’daki okul, BBOM modeline uygun arazi bulup buna uygun mimaride bir bina yapılana kadar Ataşehir’deki hazır bir binada eğitime başlayacak. Bodrum’daki okul için arsa bulundu, çalışmalar başladı.
Özel okul statüsünde görünseler de en büyük farkları kâr amacı gütmemeleri. Hukuki anlamda okulun sahibi BBOM Eğitim Kooperatifi. Aileler kooperatife üye olacak. Ataşehir’de eylülde açılacak okulun her şeyiyle kurulum masrafı 600 bin TL. Yıllık 12 bin lira masrafı, KDV artı yemek ücreti olacak. 80 çocuğun okuyacağı İstanbul BBOM’da 10 tane çocuk da burslu okuyacak. Şu anda okullara öğretmenler aranıyor. 17 Şubat’ta başvurular bitiyor. Üç haftada 50 öğretmen başvurmuş.
Müfredat Milli Eğitim Bakanlığı ’nın müfredatının kazanımları esas alıyor ama uygulamalar bir hayli değişik olacak. Derneğin üyelerinden Ahu Özdoğan Demirci “Gönüllülerimizden birinin Tuzla’daki arazisinde permakültür yapabileceğimiz bir yerimiz var. Pazartesi sabah iki saat okul meclisi toplantıları olacak. Öğretmen, öğrenci ve okul çalışanları eşit şekilde kararlar alacak” diyor.

0 yorum:

Yorum Gönder