30 Ocak 2013 Çarşamba

BİR YILDA NORMAL SEVİYEYE GELDİ



Konya’da doktorlar tarafından hafif düzeyde zihinsel rahatsızlık teşhisi konulan 4 yaşındaki Reyyan Yavuz, 3 Boyut Rehabilitasyon Merkezi’nde bir yıl süren eğitim sonrası yaşıtları ile aynı seviyeye geldi.

Özel Eğitim Öğretmeni Leyla Rahşan Kaya, erken tanıda tedavinin çok daha kolay olduğunu söyledi. Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı konulan 4 yaşındaki Reyyan Yavuz'un, aldığı bir yıllık eğitimin ardından yaşıtları ile aynı seviyeye ulaştığını vurguladı. Reyyan’ın merkeze geldiğinde nesneleri tanıyamadığını, 2-3 kelimelik cümleler kurması gerekirken tek kelimelik cümleler kurabildiğini ve sınıf içerisinde yalnız kalmak istemediğini belirten Kaya, ‘’Bir yıl süren yoğun bir çalışmanın ardından normal seviyeye geldi.’’ dedi.
Ailelerin çocuklarını iyi gözlemlemesi gerektiğine dikkat çeken Kaya, ‘’Çocuk bir yaşına geldiğinde yürüyemiyor, oturamıyor veya verilen komutlara uymuyorsa etrafından ‘Babası da geç yürüdü.’ gibi yorumlar alıyor. Ancak zaman ilerleyip çocukta aynı sıkıntılar devam ettiğinde tedavi yoluna gidiyor. Halbuki bu tür durumlarda tedaviye erken başlanılmalı ve ileride yaşanacak sıkıntı erken teşhis edilmeli.’’ dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder