10 Ocak 2013 Perşembe

2013'ÜN KİTAP BAŞKENTİ BANGKOK



UNESCO, Bangkok'u 2013 yılının "kitap başkenti" seçti. Kent bu sene kendini kitaba adayacak, kitapla yatıp kitapla kalkılacak.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ardından UNESCO 2013 kitap başkenti olarak Tayland'ın Bangkok kenti seçildi. Tüm sene boyuncu düzenlenecek etkinlikler arasında edebiyat seminerleri, söyleşiler, konferanslar, imza günleri ve atölye çalışmaları olacak. Bunların dışında şehrin farklı bölgelerine "okuma evleri" ya da mobil-kütüphaneler kurmak ve belediye binasını Şehir Kütüphanesi, Edebiyat Müzesi ve Araştırma Merkezi olarak yeniden tasarlamak gibi planlar da gündemde yer alıyor.
Başta İngilizce ve Japonca olmak üzere birçok yabancı dilde yayın yapan Tayland'da Chiang Mai şehri oldukça fazla sayıdaki sahaflarıyla kitapseverlerin ilgisini çekse de, Bangkok'ta bulunan Dasa Books 16 binden fazla kitabıyla ikinci el kitapseverleri tatmin edebilecek konumda. Bangkok, Amerika'nın ünlü kitabevi Barnes&Nobles ya da İngiltere'deki Waterstones ile rekabet edecek kadar iddialı Kinokuniya ve Asia Books kitabevlerinin en büyük mağazalarına da evsahipliği yapıyor.
Bangkok'un en işlek caddelerinden Silom'da bulunan Neilson Hays Kütüphanesi'nin 2011'de başlattığı ve şehrin ilk kitap festivali olan WordPlay ise bu sene de etkinliklerine devam edecek. Festival, önceki senelerde Philip Cornwel-Smith, Dean Barrett gibi uluslararası üne sahip yazar ve şairlerle paneller ve atölyeler düzenlemesiyle gündeme gelmişti.

0 yorum:

Yorum Gönder