22 Ekim 2012 Pazartesi

ÜLKELER KANSERE KARŞI BİR ARAYA GELİYOR

Burdur'daki Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ne, dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencilere, Lisinia Projesi kapsamında kanserojen maddeler ve kanser hastalığı konusunda bilgi veriliyor.

Karakent köyü yakınlarında veteriner hekim Öztürk Sarıca tarafından yaklaşık 5 yıl önce kurulan Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde kanser konusunda insanların bilinçlendirilme çalışmaları yapılıyor. Sarıca, uygulamaya koyduğu ''Lisinia Projesi'' kapsamında merkezde geçen yıldan bu yana kansere karşı bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor.
Çalışmalarda, Avrupa Birliği Proje Koordinatörlüğü kapsamında İngiltere Romanya, İspanya ve İtalya'dan gelen 20 öğrenci, bir hafta boyunca merkezde kanserojen maddeler ve yapılması gerekenler konusunda eğitim alacak.
Veteriner hekim Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Lisinia Projesi kapsamında rehabilitasyon merkezinde bugüne kadar 300'ü yabancı, toplam bin 800 öğrenciye kanser hastalığı ve kanserojen maddeler ile ilgili eğitim verdiklerini söyledi.
Eğitimlerde katılımcılara ve öğrencilere sunum odaları ile proje alanlarında bilgilendirme yaptıklarını kaydeden Sarıca, böylece insanların kanser hastalığına karşı duyarlı olmalarını sağlamaya çalıştıklarını vurguladı.
Kanser nedeniyle dünya genelinde her beş saniyede bir kişinin hayatını kaybettiğini bildiren Sarıca, şöyle dedi:
''Burada 'çağın katiline' savaş açmak için toplandık. Sadece Türkiye'den gönüllüler değil, Amerika, İspanya, İtalya, Romanya, İngiltere, Bulgaristan ve Lisinia Doğal Denge Gençlik Platformu katılımcılarıyla proje kapsamında zararlı kimyasallar ve kansere karşı savaş projesi yürütüyoruz. Son yıllarda kanser ölümleri o kadar hızlı arttı ki herkes bir yakınını kanserden kaybetti. Kanserle yüzleşmek ve kanserden acı çeken insanların durumunu görmek için herkesi hastanelerin onkoloji servisine davet ediyorum.''
Dünyanın birçok yerinin kanserojen maddelerle kirletilmiş olduğunu vurgulayan Sarıca, ''Kanserojen maddelerin farkında olmak ve doğaya yakın yaşamak, insanları kanserden uzak tutacaktır. İşte bu nedenle proje olarak kanserin çözümü değil, kanser olmamanın çözümüyüz. Herkesi proje merkezi alanımıza davet ediyoruz'' diye konuştu.
CUMHURİYET – AA

0 yorum:

Yorum Gönder