9 Ağustos 2012 Perşembe

DENİZİN DİBİNDEKİ TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Antalya'nın Manavgat ilçesi Side açıklarında arkeolojik sualtı araştırmaları başlatıldı. Çalışmalarda, tunç çağında bir maden ustasının teknesine ait kalıntılar bulundu.

Side Belediyesi’nin destekleriyle, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi’nden Dr. Hakan Öniz başkanlığında; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Arkeolog İlknur Subaşı’nın Bakanlık Temsilcisi olarak katılımıyla yürütülen arkeolojik sualtı yüzey araştırmalarında, Side hakkında önemli sonuçlara ulaşıldı. Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi’nden Dr. Hakan Öniz, Antalya’nın doğu kıyılarında, Tunç Çağı (M.Ö. 3000-1200) madenciliğine ışık tutacak keşifte Side açıklarında tunç çağında, kullanım dışı eşyaları küçük teknelerle toplayıp bunları eriterek yeniden kullanım için işleyen bir madenci ustasının teknesine ait kalıntılara ulaşıldığı bildirdi.
Side açıklarında, nadir kayalık dip yapısının üzerinde de bölge dalış merkezlerinin yer göstermesiyle, Tunç çağından kalma taş çapalara ulaşıldığını anlatan Dr.Öniz, demirin bilinmediği ya da çok pahalı olduğu için kullanılmadığı dönemlerde kullanılan bu taş çapaların, ahşap kazıklarla güçlendirilip dibe tutunmayı sağladığı belirtti. Side açıklarında ilk kez gerçekleşen çalışmalar sırasında Roma ve Bizans dönemlerinden kalma amfora yüklü batıkların da bulunduğunu belirten Dr.Öniz, çalışmaların devam ettiğini söyledi.
HABER X

0 yorum:

Yorum Gönder