14 Ağustos 2012 Salı

500 YILLIK ÇİNİ LEVHA YUVASINA DÖNDÜ

Yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılan tarihi eserlerin Türkiye'ye geri getirilmesi için çalışmalarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanlığı, yeni bir eseri daha ülkeye kazandırdı. Bursa Yenişehir'deki Sinanpaşa Camii'nin kapı üstü süslemesi olan 16. yüzyıldan kalma bir çini levha, bakanlığın çalışmasıyla Türkiye'ye getirildi.

Bakan Ertuğrul Günay, Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısıyla geri getirilen eserle ilgili bilgiler verdi. 1570'li yıllarda inşa edilen Sinan Paşa Camii'ne ait kapı üstü çini levha olan eserin, kutularla parça parça getirildiğini söyleyen Günay, levhanın titizlikle bir 'yap-boz' gibi tamamlandığını belirtti. Camide daha önce biri 1998'de ikisi 2001 ve 2002'de olmak üzere 3 kez hırsızlık olduğunu ifade eden Günay, 1998'de çalınan eserin 2003'te tespit edildiğini ve yurtdışında satışının durdurulduğunu ve Türkiye'ye getirildiğini hatırlattı.
Günay, son olarak da bir Türk vatandaşının bakanlığı bilgilendirmesiyle girişimlerde bulunulduğunu ve Türkiye'ye getirildiğini söyledi. Üzerinde Haşr suresinin 23. ayetinin bir kısmının yer aldığını eser Etnografya Müzesi'nde sergilenecek.
Geçen hafta getirilen eserin 10 yıldır yurtdışında bulunduğunu hatırlatan Günay şunları söyledi: Eser satılmaya çalışılırken Türk vatandaşlarının haberdar olmuş. Bu tarihi eserlerin geri getirilmesi için bugüne kadar hiç para harcanmadı. Bu eserin bazı parçalarının Körfez ülkelerinden varlıklı bir aileye satıldığına dair basında haberler çıktı. Ancak bu konuda isim veremem. Eylül başında da benzer güzel haberler vereceğiz.

0 yorum:

Yorum Gönder