15 Haziran 2012 Cuma

ALMANYA’DA TEMİZ ÇEVRE İÇİN ’TROLEY KAMYON’ HAZIRLIĞI

Almanya’daki uzmanlar, karbondioksit emisyonunu düşürmek için troleybüslere benzer üretilen TIR’ların ilk denemesi olumlu sonuç verdi.

Alman Siemens firması, ilk elektrik motorlu ve asılı elektrik hattı ile çalışan ilk troley kamyonunu, Brandenburg eyaletinde test etmeye başladı. Firma, aynı zamanda hibrit motora sahip troley kamyonların hiçbir tehlikeye yer bırakmayacak biçimde elektrik hattını kullanmasını ve elektrik hattının olmadığı bölgelerde rahatça yol alabilmesini sağlamayı amaçladığını, araçların otomatik olarak elektrik hattına kilitlenip akım alabileceği bir proje geliştirdiğini açıkladı. Proje sorumlusu Holger Sommer, bu çalışmanın teknik hem de ekonomik açıdan uygulanabilir olduğunu kanıtlamaya büyük önem verdiklerini anlatırken araçların asılı hattan rahatça ayrıldığında otomatik olarak elektrikli motorla yola devam ettiğini söyledi. Bir taşıtı sollamak, bir engelden kaçınmak ya da otoyoldan çıkmak istendiğinde 'Troley kamyonun', şerit içerisinde yatay olarak hareket etmesi için esnek kablolar kullanıldı.

Alman televizyonları, Çevre Sorunları Bilirkişi Konseyi'nin (SRU), karbondioksit emisyonun taşımacılık sektöründe düşürülmesi için troley kamyonların kullanılmasını önerdiğini bildirdi. Wuppertal Üniversitesi öğretim görevlilerinden ulaşım mühendisi Prof. Dr. Bert Leerkamp, Deutcshe Welle'de yol boyu asılı olan bir elektrik hattı ve aynı zamanda da bir elektrik motoru ile çalışan ve bu sayede çekiş gücü yüksek olan kamyon ve TIR'ların doğrudan karbondioksit yaymadığını, enerji kaynağını aracın yanında taşımaları gerekmediğini söyledi.

0 yorum:

Yorum Gönder