23 Mayıs 2012 Çarşamba

KULAK ÇINLAMASINI TEDAVİ EDEN TEKNOLOJİ ÖDÜL GETİRDİ

Edirne'de bir öğretmen ve 2 öğrencisi kulak çınlamasını tedavi etmek amacıyla geliştirdikleri ve dünya çapında 1576 proje arasından ilk dörde kalan ''Manyetik rezonans arı kulaklığı'' projesi ile dünya dördüncüsü oldu.

Keşan Anadolu Meslek Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hasan Avcu ile öğrenciler Betül Büdün ve Melek Danacı kulak çınlamasını tedavi etmek amacıyla ''Manyetik rezonans arı kulaklığı'' projesi geliştirdi.

Geliştirilen projeyle Türkiye'de düzenlenen İnepo Çevre Proje Olimpiyatları'nda birinci olan ekip, ABD'de yapılan ''Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı İntel-ISEF Proje Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandı.

Geçen hafta Pittsburg'da 68 ülkeden 1576 projenin yarıştığı proje olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil eden grubun ''Manyetik rezonans arı kulaklığı'' projesi dünya dördüncüsü oldu.

Bir çok bilim adamı ve teknoloji firmalarının takip ettiği olimpiyatlarda, Türk ekibin projesinin başta dünya devi Apple'ın ve bir çok firmanın patentini almak için teklifte bulunduğu belirtildi.

Başarılı öğrenciler yurda dönüşlerinde Edirne Valisi Gökhan Sözer'i makamında ziyaret etti.

Vali Sözer, projenin Türkiye çapında yapılan yarışmalarda birinci olduktan sonra dünya çapında çok önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

Öğrencilerin geliştirdiği manyetik rezonans arı kulaklığında, kulaklıklar içindeki modüllere göre ayarlanan özel bal arıları, kulaktaki çınlamayı algılamasıyla, çınlamaya karşı ses frekansı gönderiyor. Böylece işitme sistemi içinde doğan kulak çınlamasını işitilmez hale getirerek bloke ediyor.

Kulakta bulunan sinir liflerini onarıcı etkisi sayesinde bu tedavi ile bazı hastaların kulak çınlaması tamamıyla ortadan kaldırılıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder