5 Mart 2012 Pazartesi

BÖBREK TAŞLARI KAPALI CERRAHİYLE YOK EDİLİYOR

Doğum sancısıyla eş olarak gösterilen ve enfeksiyon başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlayan böbrek taşı ameliyatlarında, yüksek teknolojiden faydalanılarak yapılan kapalı cerrahi "perkütan" ameliyatı ile taşlar yok ediliyor.


Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, perkütan taş cerrahisinin daha büyük taşlar ve böbreğin alt yarısına yerleşik taşlar için sıklıkla uygulanıldığını, yöntemin günümüzde böbrekteki hemen hemen her taşa büyüklük farkı gözetmeksizin yapıldığını belirtti.

Biri, perkütan taş ameliyatlarının ortalama 30-55 dakika sürdüğünü, hastanın çok kısa sürede taburcu olduğunu ve kısa sürede sosyal yaşama döndüğünü anlattı.

"Çok kısa ameliyat ve çok kısa yatış süresi ile klasik açık cerrahi yönteme göre son derece konforlu, daha az ağrılı, hasta memnuniyetinin yüksek olduğu bir yöntemdir. Bugün böbrek taşlarının tedavisinde altın standart olmaya yakın bir tekniktir. Açık cerrahi ile kıyaslandığında hem hekim hem hasta için pek çok avantaj sağlayan teknikte, hastanede yatış ve sosyal yaşama dönme süresi kısalırken, enfeksiyon riski düşüyor, ağrı çok daha az oluyor ve yara izi olmuyor."

Taşların tedavisinin cerrahi olarak yapılabilse de hastalığın tekrarlayabildiğini belirten Biri, taş hastalığından korunmada sıvı alımının önemine işaret etti.

Biri, günlük 2,5 litre sıvı alımının üzerine çıkıldığında taş oluşumunun yüzde 50-65 oranında azaldığını söyledi.

0 yorum:

Yorum Gönder