9 Şubat 2012 Perşembe

BERLİNALE PERDELERİNİ AÇIYOR

Berlinale 09-19 Şubat tarihlerinde Berlin'de başlıyor. 400 filmin gösterileceği festivalde 18 film 'Altın Ayı' için yarışacak. Festivalde Türkiye'den de iki film yer alıyor.

Berlinale içerik açısından Cannes ve Venedik gibi uluslararası festivaller arasında farklı bir kimliğe sahip. Zira Berlinale siyasi yönü ağır basan bir festival. Bu yıl da festivalin ana konuları Arap Baharı ve İran.

Berlinale'de bu sene yarışmalı bölümde Türk filmi bulunmuyor. Ancak Festival kapsamında Türkiye yapımı iki film gösterilecek. Festivalin "Forum" bölümünde Emin Alper'in yönetmenliğini yaptığı ''Tepenin Ardı'' dünya galasını yapacak.

Reis Çelik'in yönettiği ve 14 yaşındaki bir kızın 60 yaşındaki bir adamla evlendirilmesini işleyen ''Lal Gece'' filmi ise ''generation'' bölümünde gösterilecek. Filmin başrollerini İlyas Salman ve Dilan Aksüt paylaşıyor.

Festival kapsaminda 13 Şubat pazartesi akşamı ise Berlin Turizm Ateşeliği bir resepsiyon verecek.

Avusturya'dan festivale katılan Türk kökenli yönetmen Umut Dağ "Kuma" adlı filminde zorla evlilikleri işliyor. Filmin başrollerinde Nihal Koldaş, Begüm Akkaya, Vedat Erincin, Murathan Muslu ve Alev Irmak yer alıyor.

Hollanda'da yaşayan yönetmen Meral Uslu'nun "Snackbar" filmi de festivalde beyaz perdeye yansıyacak.

Alman sinemasının görücüye çıktığı Perspektif bölümünde ise Tamer Yiğit'in Boşnak Branka Prlic ile birlikte çektiği "Karaman" adlı film gösterilecek. Filmde Berlin'e göç etmek isteyen genç bir kız ve ailesiyle yaşadığı sorunlar yer alıyor. Filmin senaryosu'da Yiğit'e ait.

Yunanistan ve İngiltere ortak yapımı olan "Mustafa's Sweet Dreams" (Mustafa'nın tatlı hayalleri) filmi Berlinale'de dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

Yunan yönetmen Angelos Abazoglou'nun çektiği film, Türkiye'nin en iyi baklavacısı olmak isteyen Mustafa'nın Gaziantep'ten İstanbul'a uzanan yolculuğunu yarı belgesel bir dille anlatıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder