28 Ekim 2011 Cuma

MİNİKLERE TOPRAĞI KORUMA EĞİTİMİ

Denizli'de TÜBİTAK desteğiyle Pamukkale Üniversitesi tarafından başlatılan 'Tiptop' projesinde 5-6 yaşındaki çocuklara oyun oynayarak toprağı koruma yolları ve ağaç dikimi öğretiliyor.


Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretim Üyesi Hülya Gülay Ogelman, toprak konusunda çocuklara küçük yaşlarda bilincin aşılanmasından yola çıkarak 'Tiptop ve Arkadaşları ile Toprağı Tanıtıyoruz' projesini başlattıklarını söyledi.

Projenin amacı hakkında da bilgi veren Ogelman, " 5-6 yaş çocuklara toprağın özellikleri, toprağın altında, üstünde yaşayan canlılar, toprağın önemi, erozyonun ne olduğu, sebeplerini, sonuçları konularında bilgilendirmek için çeşitli oyunlar geliştirdik. Yaklaşık 18 uzman eğitimcinin yer aldığı projede çocuklarımıza saklambaç, deneycilik, toprağın kaymasının engellenmesi gibi oyunlarla çocuklarımıza toprağı korumanın yollarını küçük yaşlarda aşılıyoruz. Onlar yapılan bütün bilgilendirmeleri kafalarında oyun olarak şekillendiriyorlar. Hatta bazen bunları defalarca oynamak istiyorlar. Bir oyun gibi algıladıkları içinde bunları severek yapıyorlar. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından belirlenen alanlara fidan ve tohum dikiyorlar. Hem oynuyorlar hem de toprağa hayat veriyorlar. Şu an için kendilerinin oluşturduğu bir orman sahası var" dedi. Türkiye'nin her zaman erozyon problemiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Ogelman, "9 gün boyunca çeşitli etkinliklerle, deneylerle, oyunlarla, arazi çalışmalarıyla, fidan dikimi, meyve çekirdeğinin dikimiyle, erozyonlu arazide tohum dikimi çalışmaları yapıyoruz. Üniversitedeki laboratuarlarda canlıları inceliyorlar. Toprakla ilgili bütün kavramları, erozyon dahil olmak üzere 5-6 yaş çocuklarına öğretiyoruz ki erozyonun önlenmesinin önemi anlaşılsın" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder