14 Eylül 2011 Çarşamba

İZMİR'DE MULAJ ARKEOPARK AÇILDI

İzmir'in Menderes ilçesindeki antik Klaros Bilicilik (Kehanet) Merkezi'nde çıkarılan eserlerin orjinaline uygun kopyalarının (mulaj) sergileneceği arkeopark törenle açıldı.


İzmir Valisi Cahit Kıraç, Klaros Bilicilik Merkezi Mulaj Arkeoparkı'nın açılışı dolasıyla Klaros ören yerinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye ve İzmir'in kültür cenneti olduğunu, tarihin derinliklerinde çeşitli medeniyetlerce üretilen eserlerin dünya uygarlığına tanıtılması gerektiğini söyledi.

Klaros ören yeri kazılarının yaklaşık 100 yıl önce başladığını ve bir süredir Türk kazı ekibince sürdürüldüğünü ifade eden Vali Kıraç, İzmir'de 21 kazının sürdüğünü, Bergama, Efes, Aliağa'daki kazıların yabancılar tarafından, diğerlerinin ise Türk kazı ekipleri tarafından yürütüldüğünü kaydetti.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da Klaros Mulaj Arkeopark Pojesi'nin, üniversite, yerel idare ve vilayetin birlikte gerçekleştirdiği örnek bir proje olduğunu söyledi.

Türkiye'de arkeolojinin gereken ilgiyi görmediğini savunan Prof.Dr. Yılmaz, ''Arkeoloji mezar kazıcılığı değil, rehber anlamda bir bilim dalıdır. Geçmişi öğreterek geleceği şekillendirmektir. Arkeolojiyi yaşayan, yaşayarak öğreten bir hale dönüştürmeliyiz. Eserleri müzelerde camın ardında değil, gerçek ortamında sergilemeliyiz. Turisti kaldıkları otel odalarından çıkarıp, Türkiye'nin her noktasına götürmedikçe, kültürümüzü öğretmedikçe hedeflerimize ulaşamayacağımızı düşünüyorum'' dedi.

Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu arkeopark projesinin 17 Temmuz 2010'da uygulamaya konulduğunu ve 305 bin liraya mal olduğunu, maliyetin yüzde 75'inin İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), yüzde 25'inin ise kaymakamlık bütçesinden karşılandığını belirtti.

Klaros'un önemli bir ören alanı olduğunu, görsel algılama ve çevre düzenlemesi açısından iyileştirmeler yapıldığını anlatan Kurtbeyoğlu, proje kapsamında 13 eserin mulajının arkeoparkta sergilendiğini söyledi.

Kazı Başkanı Prof.Dr. Nuran Şahin ise Klaros Mulaj Arkeopark Projesiyle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini, kazılarda bulunan ve müzelerde sergilenen eserlerin örneklerini kopyalayarak ören alanında sergilediklerini belirtti.

0 yorum:

Yorum Gönder