26 Eylül 2011 Pazartesi

ATATÜRK'ÜN EMANETİ YENİDEN CANLANACAK

Türkiye, Atatürk'ün emri ile yapılan Kabil'in ilk hastanesi ve tıp fakültesini yeniden canlandıracak. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, büyük bölümü yıkılan binanın gerekli incelemelerin yapılmasının ardından ya restore edileceğini ya da aslına uygun olarak yeniden yaptırılacağını bildirdi.


Bozdağ daha sonra, Atatürk'ün emriyle kurulan ve Kabil'in ilk hastanesi olma özelliği taşıyan Ali Abad Sanatoryumu'na geçti. Büyük bölümü yıkılan ancak üzerindeki ayyıldızın halen görülebildiği bina önünde Dalil ve Daniş'ten bilgi alan Bozdağ, hastanenin yeniden "ayağa kaldırılacağını" söyledi.

Bozdağ, ''Burayı yeniden hayata geçireceğiz, yeniden Afganistan'ın, Kabil'in sağlık hizmetlerine büyük bir katkısı olan bir merkeze dönüşmesi için somut adımları atacağız ve burayı da en kısa sürede eski haline getirip hizmete sokma gayreti içerisinde olacağız'' dedi.

Afgan Yüksek Öğrenim Bakanı Daniş de, Ali Abad Sanatoryumu'nun Afganistan'da sağlık alanında hizmet veren ilk hastane olduğunu belirterek, ''Türk dostlarımız tarafından yapıldı. Daha sonra Afganistan'da sağlık yüksek eğitimi için burası, tıp fakültesi binası olarak kullanıldı. Afganistan doktorları, burada yetiştirildi'' dedi.

Afgan Sağlık Bakanı Dalil de, Atatürk Çocuk Hastanesi'ndeki eksikliklere dikkati çekerek, hastanenin çocuklara gerektiği gibi hizmet vermesi için teçhizat eksikliğinin giderilmesi ve sağlık görevlilerinin daha iyi eğitiminin sağlanması yönünde ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Ali Abad Sanatoryumu'nun yapımına Atatürk'ün emri üzerine 1926 yılında başlandı ve 1932 yılında tamamlandı. Daha sonra tıp fakültesi olarak hizmet veren bina, ardından iç savaş dolayısıyla kullanılamaz hale geldi.

Sanatoryum yakınında bulunan Atatürk Çocuk Hastanesi ise, yine Türkiye tarafından 1980'li yıllarda kuruldu.

0 yorum:

Yorum Gönder