22 Ağustos 2011 Pazartesi

"DİYABETİ DURDURALIM PROJESİ"

Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde yürütülen "Diyabeti durduralım projesi" kapsamında "akran eğitimleri" hayata geçiriliyor.

İki gün devam edecek program sonrasında sertifika alan diyabet hastaları, çeşitli illerde yapılacak etkinliklerinde kendileri gibi diyabet hastalarının eğitiminde görev alacak.

Ankara Rixos Hotel'de 20 Ağustos Cumartesi günü yapılacak etkinlikte, pilot 23 ilin her birinden çağrılan 2 diyabetli hastanın, "hastanın hastayı eğitmesi modeline" dayanarak 2 gün boyunca alanda uzman olan hekimlerle birlikte her türlü konuda eğitim verilecek.

"Diyabet Hakkında Eğitim Verilebilir" sertifikası verilen katılımcı hastalar, önümüzdeki dönemdeki etkinliklerinde illerde diyabetli hastaları eğitilmesinde görev alacak.

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bunun Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, "Akran Eğitimi" toplantılarında Türkiye Diyabet Vakfı bünyesindeki hekimler tarafından yaklaşık 50 diyabet hastasına eğitim verileceğini söyledi. Diyabet hastalarının eğitimin çok önemli olduğunu, sağlık personeli sayısının diyabet hastalarına eğitim vermek için yeterli olmadığını dile getirenYılmaz, "Türkiye'de bir ilk olan Akran Eğitimi sayesinde diyabetli hastalar eğitilecek ve onlar da döndüklerinde kendi illerindeki diyabetli hastaları eğitecekler. Hedefimiz, Türkiye'deki tüm diyabetli hastalara ulaşmak. İlk yılın onunda 50 bin diyabetli hastaya ulaşacağımızı tahmin ediyoruz" dedi.

Yılmaz, diyabetli hastaların kendi illerine döndüklerinde diğer diyabetli hastaları ve halkı bilgilendirmesi için "Diyabet Dayanışma Organizasyonu" oluşturacağını anlatarak, şöyle devam etti:

"Dünyada daha önce İngiltere ve Amerika'da bölgesel olarak uygulanan hastanın hastayı eğitmesi modeli, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın desteğiyle proje kapsamında hayata geçiriliyor. Daha önce Cumhurbaşkanlığı'nın da desteği alınarak hayata geçirilen bu yaygınlıkta bir proje olmadı. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, eğitim alan hastalarda organ hasarı oranı yüzde 40-50 daha az gözüküyor.

Yine eğitimli hastanın ülke ekonomisine maliyeti de yüzde 25-35 daha düşük. Türkiye'deki sağlık bütçesine baktığımızda diyabet ve diyabetin neden olduğu hastalıkların toplam sağlık bütçesinin yüzde 25'ini aldığı görülüyor. Eğitimli ve bilinçli hastalar daha az doktora gittiğinden ve daha az ilaç kullandığından bu masraflar yüzde 25-30 oranında düşebiliyor ve böylece ülke ekonomisine katkı sağlamak mümkün olabiliyor.

Ayrıca bir de neden olunan indirekt masraflar var. Hastaların iş gücü kaybı, raporlu oldukları günlerin artması bunlar arasında sayılabilir. Ayrıca tabi bir de beklenen hayat süresinin kısalması da söz konusu olacak. Eğitim alan hastalar daha kaliteli bir yaşam sürebiliyorlar. Ayrıca eğitimli hasta toplum sağlığının iyileşmesini de sağlıyor."

0 yorum:

Yorum Gönder