1 Ağustos 2011 Pazartesi

DENİZ KAPLUMBAĞALARI İÇİN UMUT

Akdeniz sahillerinde, yaklaşık 10 yıldır yürütülen eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları sonucunda, deniz kaplumbağalarının yuva sayısı geçen yıla göre iki katına çıktı.


Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr Serap Ergene, Akdeniz ülkeleri arasında Türkiye'nin, ülke içinde ise Mersin'in deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından biri olduğunu vurguladı.

Ergene, Kazanlı, Davultepe ve Alata sahillerinde 2001'den bu yana deniz kaplumbağalarının üremesi, neslinin devamı ve yaşam alanlarıyla ilgili bilimsel çalışma yaptıklarını, bu süreçte özellikle deniz kaplumbağalarının neslinin devamı için halkın bilinçlendirilmesi gerektiğine inanarak, eğitim faaliyetlerinde yoğunlaştıklarını belirtti.

Dünyada nesli tükenmekte olan ve halk arasında yeşil kaplumbağa olarak bilinen ''Chelonia Mydas'' adlı kaplumbağaların Türkiye'de sadece Kazanlı sahillerine yumurta bıraktığını ifade eden Ergene, bu nedenle buradaki halkın da kaplumbağalara karşı duyarlı olmasının önemli olduğunu anlattı.

Yeşil kaplumbağaların Akdeniz ülkeleri arasında İtalya, Yunanistan ve İspanya sahillerine de yumurta bıraktığını, ancak yuva potansiyeli bakımından Kazanlı sahillerinin Akdeniz'de birinci sırada yer aldığını vurgulayan Ergene, şöyle devam etti:''Kazanlı sahilinde 2002'den bu yana çalışıyoruz. Son 3 yıla bakıldığında yuvalama başarısı çok yüksek. Bu da aynı ekiple çalışma yapılmasından kaynaklanıyor. Alata'da ise 2001'den bu yana çalışıyoruz. Yaptığımız bilimsel çalışmaları halkımızla paylaşıyoruz. Çalışma yaptığımız bölgelerde dönem dönem eğitim ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştiriyoruz. Geçmiş yıllarla bugünkü süreci karşılaştırırsak önemli mesafeler alındığını söyleyebilirim. Bu gelişmede insanların bilinçlenmesi önem taşıyor. Geçmişte halk yumurtanın bulunduğu yuvaları bozuyor, çıkan yavruları öldürüyorlardı. Yaklaşık 10 yılda yapılan eğitimler sayesinde deniz kaplumbağalarına karşı halkın ilgisi arttı.

Eskiden vatandaş yuvaları açıp kendilerini kuma gömüyorlardı. Biz bunun doğru olmadığını anlattık. Şimdi bunlar yapılmıyor ayrıca vatandaş Mersin sahillerinde kaplumbağaların varlığını öğrendi. Yaralı bir kaplumbağa görseler hemen bize bildiriyorlar, çalışmaları bizimle takip ediyorlar. Talep eden olursa onları alıp kaplumbağa bölgelerine götürüyoruz. İnsanların kaplumbağalara bakış açısının değiştiğini görmek önemli.''

Yıllar itibari ile kaplumbağa yuvalarında değişkenlikler yaşansa da son 3 yıldır yumurta bırakılan yuvalarda artış yaşandığını belirten Ergene, geçen yıl Kazanlı, Davultepe ve Alata kumsallarında 400 yuva tespit edilirken, bu yıl tespit edilen yuva sayısının 800'e ulaştığını ifade etti.

Kaplumbağaların halen sahillere yumurta bırakmak için çıkmaya devam ettiğine işaret eden Ergene, şöyle konuştu:''Kaplumbağa üreme yuvaları arasında geçen yılla bu yıl arasında sevindirici gelişmeler ortaya çıktı. Geçen yıl Kazanlı sahilinde 250 civarında yuva varken, bu yıl 500'ün üzerinde yuva tespit edildi. Erdemli'deki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün 3 kilometrelik sahilinde geçen yıl 120 yuva tespit edilirken, bu yılki yuva sayısı 150'ye ulaştı. Kazanlı ile Alata arasında kalan bölgede ise 150 civarında yuva belirlendi.''

0 yorum:

Yorum Gönder