10 Ağustos 2011 Çarşamba

20 MİLYON KİTAP HEM DE ‘APAÇIK’

British Library (Britanya Milli Kütüphanesi), deposunda bulunan kitapların 40 milyonunu internet ortamına aktarmak için Google’la çalışıyor. Fransız Devrimi’nden bugüne olan dönemi kapsayan 40 milyon kitap bir süre sonra hizmetinde olacak okuyucunun. Avrupa Dijital kütüphanesi ise 10 milyon dokümanı internete aktardı zaten. Ancak, 20 milyon kitapla hizmete giren Open Library / Açık Kütüphane’ bunların hepsinden daha hızlı çıktı.


Doğrusu bu ya, tamamen tesadüfen bulduk biz de. Bilenler vardır mutlaka, bizim karşımıza ise bir kitap ararken Google’da çıkıverdi. Biraz sağını solunu kurcalayınca da, son derece faydalı bir site olduğu geçiverdi kayıtlara. Sitede, istediğiniz herhangi bir kitabın künyesi ile ilgili hemen her şeyi bulmak mümkün. Nerede basılmış, kaçıncı baskı, nerede yayımlanmış, farklı edisyonları var mı, türünden soruların cevabı, anında karşınızda hemen. Üstelik sadece günümüzün kitapları değil söz konusu olan. Tarihi değeri olan elyazmaları ile bilgilere de aynı siteden ulaşabiliyorsunuz.

California Devlet Kütüphanesi tarafından finanse edilen site herkese açık üstelik. Siz de, ‘Bu kitap veya yazar Açık Kütüphane’de neden yok’ diyerek bilgiler girebiliyorsunuz siteye. İşin ilginç tarafı, sadece İngilizce kitaplarla sınırlı değil site. Fransızca, Almanca ve gözlerinize inanamayacaksınız belki ama Türkçe kitaplar da mevcut. Mesela ‘Ahmet Hamdi Tanpınar’ yazdığınızda, üstadın Türkçe’de yayımlanmış ve diğer dillere çevrilmiş bütün kitapları sıralanıyor karşınıza. Buradan da, Huzur’un iki ayrı İngilizce çevirisinin iki ayrı isimle basıldığını öğrenebiliyorsunuz (A Mind at Peace / Inner Peace).

0 yorum:

Yorum Gönder